Cere Ofertă

Normele de convietuire sociala: de ce exista si ce rol au

In momentul in care cumperi sau inchiriezi un apartament in Aqua City te vei alege cu mai mult decat patru pereti si facilitatile aferente. Vei beneficia de sansa de a face parte dintr-o comunitate cu un stil de viata sanatos si care impartaseste aceleasi valori. Asa cum probabil stiai deja, orice comunitate se bazeaza pe un set de reguli, denumite norme de convietuire sociala. 

Ce sunt aceste reguli de convietuire sociala, de ce exista ele si ce rol au vei afla din cele ce urmeaza. Evident, la finalul articolului iti vom oferi cateva exemple de norme de convietuire sociala valabile in Aqua City.

Ce sunt normele de convietuire sociala

Chiar daca nu ti-ai pus problema pana acum, in fiecare zi a vietii tale si tu respecti norme de convietuire sociala. In caz contrar ai fi amendat constant sau ai ajunge la inchisoare. Acest set de reguli este stabilit fix pentru a asigura o mai buna convietuire in orice comunitate, norme in functie de care fiecare membru al comunitatii isi va ajusta comportamentul, activitatile specifice si indatoririle. 

Daca vrei, poti sa privesti aceste norme drept un ansamblu de valori, atitudini si obiceiuri care dicteaza cum iti vei trata vecinii, cum te vor tratata ei pe tine si cum veti intretine impreuna spatiul pe care-l locuiti.

De ce exista normele de convietuire sociala si care este rolul lor?

Daca toti oamenii care se vor muta in complexul rezidential Aqua City au respectat normele sociale publice, de ce avem nevoie de unele speciale? Atunci cand devii parte a unei comunitati iti asumi o serie de drepturi, dar si de obligatii, fata de restul membrilor comunitatii. Iti asumi inclusiv posibila sanctionare a faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala. 

Chiar daca, in general, legile de convietuire sociala se bazeaza pe bunul simt si pe bunele intentii ale colocatarilor, nu putem sa nu realizam faptul ca in lumea in care traim fiecare vine cu propriul bagaj cultural si cu propria perspectiva despre ce inseamna bun simt. Tocmai de aceea avem nevoie de norme de convietuire sociale noi, pentru o comunitate noua. Aceste norme se integreaza perfect in normele de convietuire sociala publice, si stabilesc in acelasi timp cateva reguli specifice pentru fiecare comunitate in parte.

Mai multe detalii despre normele de convietuire sociala din Aqua City

Tinem sa-ti aducem la cunostinta faptul ca, in momentul in care vei semna antecontractul sau contractul de vanzare-cumparare, iti va fi prezentat si regulamentul Condominiului. Acest regulament va fi respectat de catre toti semnatarii pe toata perioada inclusa in contractul de administrare si nu va fi modificat decat prin intermediul actelor aditionale. El va intra in vigoare la predarea-primirea proprietatii sau in momentul in care proprietarul intra in proprietate. 

Desi vei avea timp sa citesti intregul document, in cele ce urmeaza dorim sa-ti prezentam cateva dintre cele mai importante aspecte: 

  • Toti proprietarii, vizitatorii, precum si chiriasii din Condominiu sau persoanele care sunt gazduite pe perioadă determinata in Condominiu sunt obligati sa respecte regulamentul Condominiului. Responsabilitatea informarii chiriasilor si a persoanelor care tranziteaza Condominiul referitor la prevederile regulamentului Condominiului apartine fiecarui proprietar de apartament/spatiu din interiorul Condominiului;
  • In cazul nerespectării regulamentului Condominiului de catre unul dintre proprietari sau chiriasi, ceilalti proprietari pot sesiza Administratorul cu privire la aceste nereguli;
  • Fiecare proprietar/locatar poate folosi, in condițiile legii si acordului de asociere, atat spatiul care constituie bunul principal, cat si partile comune, fara a aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari si fara a schimba destinatia cladirii sau spatiilor comune;
  • Proprietarii din condominiu sunt obligati sa respecte intocmai masurile stabilite de autoritatea administratiei publice locale pentru asigurarea igienei publice si salubritatii, precum si regulile elementare de igiena în gospodaria sau locuinta proprie, astfel incat sa nu creeze disconfort vecinilor si sa nu constituie pericol pentru sanatatea publica a comunitatii.
  • Instalatiile comune se utilizeaza numai conform destinatiei acestora. Instalatiile si bunurile comune care necesita, conform legislatiei in vigoare, verificari periodice nu pot fi utilizate fara efectuarea reviziilor sau fara obtinerea avizelor de functionare;
  • Drepturile proprietarilor din Condominiu nu pot fi lezate de nicio actiune sau inactiune a celorlalti proprietari din condominiu, de chiriasi, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt gazduite pe perioada determinata sau persoanele aflate in tranzit in Condominiu;
  • Este interzisa introducerea si/sau depozitarea in cadrul Condominiului a oricaror substante periculoase sau a substantelor poluante, a deseurilor, precum si a oricaror materiale si/sau bunuri care, prin natura lor sau printr-o gresita intrebuintare, pot conduce la aparitia unor situatii periculoase, punand astfel in pericol viata si siguranta proprietarilor/locatarilor sau integritatea cladirii;
  • Este interzisa tulburarea linistii proprietarilor/locatarilor din Condominiu conform Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de încalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata, de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare. Programul de liniste este important! 
  • Proprietarii/Locatarii care detin animale de companie au obligatia sa respecte prevederile legale pentru detinerea acestora, precum si obligatia de a nu tulbura linistea locatarilor, de a mentine curatenia pe spatiile comune, precum si de a lua toate masurile necesare pentru a nu aduce atingere drepturilor celorlalti proprietari;
  • Spațiile Comune vor fi intretinute si ingrijite pe cheltuiala Proprietarilor prin intermediul serviciilor specializate contractate de Administrator si/sau de Asociatia de Proprietari. Astfel, toti se vor putea bucura de activitati in aer liber in apropierea casei!
  • Este interzis consumul de bauturi alcoolice, aruncarea pe jos a mucurilor de tigara, a ambalajelor, a cojilor de seminte si a resturilor de mancare, dar si a pregatirii de gratare pe Spatiile Comune. Prin exceptie, consumul de bauturi alcoolice poate fi realizat in spatii special amenajate in acest sens de Asociatia de Proprietari.

Nerespectarea prevederilor acestui Regulament va constitui temeiul actiunii in justitie impotriva celor vinovati pentru recuperarea daunelor si/sau obligarea acestora la conformare.

Daca vrei sa afli mai multe despre comunitatea din care vei putea face parte, vezi cum am stat de vorba cu cei mai noi membri ai comunitatii Aqua City