Cere Ofertă

Programul de liniste si alte reguli de comportament in bloc

Se spune ca atunci cand iti cumperi un apartament, iti cumperi si vecinii. Semnarea contractului de vanzare-cumparare a unui apartament, fie ca este vorba de un bloc “vechi” sau unul dintr-un complex rezidential nou, implica detinerea unui spatiu (apartamentul tau, definit in metri patrati construiti si metri patrati utili, bine delimitat de alte spatii), responsabilitati fata de zonele comune (hol, lifturi, scari, parc etc) cat si intrarea intr-o comunitate (deja existenta sau pe cale sa se formeze).


Aici, in cadrul proiectului Aqua City, construim o comunitate de oameni, pentru care starea de bine (wellbeing-ul) si mentinerea activa a sanatatii sunt niste valori de top.  Dar chiar si intr-un astfel de grup, unde persoanele impartasesc aceleasi valori, e important sa existe un set de reguli de buna convietuire. 

9 reguli de comportament la bloc

9 reguli de comportament la bloc

Mai jos am redat 9 reguli de bun simt pentru un trai in comun bazat pe respect reciproc si decenta. Iata ce reguli de convietuire iti propunem:

1. Respecta programul de liniste

Orele de liniste sunt - conform legii  61/1991 - intre  13.00 si 14.00 si 22.00 - 8.00. In aceste intervale sunt interzise producerea de zgomote prin folosirea oricarui aparat, obiect, instrument muzical la intensitate mare. Nici glasul ridicat nu este binevenit.

Daca exista urgente -  trebuie sa folosesti bormasina la 7 dimineata sau ai de montat mobila dupa ora 22.00 -  vecinii vor fi un pic mai intelegatori daca le comunici acest lucru dinainte. Asadar, cand descoperi cum sa iti reconditionezi mobilierul si vei face zgomot, primii vecini care trebuie anuntati sunt cei de deasupra, cei de dedesubt, cei de la dreapta si cei de la stanga. Deci mare grija la ce ora programezi miniproiectele pentru apartamentul tau

Daca, in schimb, e vorba de o petrecere si de muzica, considera normal sa anunti trei paliere: palierul tau, cel de deasupra, cel de dedesubt. Doar asa poti respecta regulamentul de bloc in ceea ce priveste zgomotul. 

Cat zgomot in bloc e prea mult zgomot?

  • un frigider in functiune produce intre 35 si 50 decibeli;
  • o persoana vorbeste (in mod normal) la un nivel situat intre 50 si 75 de decibeli;
  • o soapta are 20 de decibeli;
  • in conditii de liniste absoluta, se pot inregistra in medie 35-40 de decibeli.

Teoretic, amenzile vor fi aplicate pentru zgomote ce depasesc 110 decibeli.

Daca deranjul auditiv este mare pentru vecini - daca se repeta de mai multe ori in decursul a 24 de ore - atunci poti fi sanctionat cu amenzi cuprinse intre 2.000 si 3.000 de lei, dar si cu munca in folosul comunitatii (70 - 120 de ore).

 

2. Pastreaza curatenia

Va fi important atat pentru tine, cat si pentru vecini sa pastrati curatenia in bloc. Spatiile comune sunt si spatiile tale, intr-o masura mai mica ca apartamentul, dar mai mare ca parcul rezidential, de exemplu.  Si modul in care un loc este intretinut spune multe despre modul in care se privesc pe ei insisi cei care stau acolo.

3. Fii atent la sortarea si reciclarea gunoiului

Fiecare scara va avea un spatiu destinat ducerii si depozitarii pe termen scurt a gunoiului.

Foarte important este ca, inca din apartament, sa sortezi fractiunea umeda (gunoiul menajer, precum coji, restule de legume si fructe) de fractiunea uscata (plastic, hartie, sticla). Asigura-te ca recipientele de sticla sunt depuse in containerul de sticla, cele de plastic in cel de plastic, iar cele de hartie in cel de hartie. Pentru aparatura electrica si electronica va exista un spatiu separat.

4. Cauta spatiile speciale pentru fumat

4. Cauta spatiile speciale pentru fumat

Fumatul este interzis pe holurile blocurilor si in spatiile comune, dar vor exista niste zone, semnalizate corespunzator, unde acesta va fi permis.

Mucurile de tigari si ambalajele nu trebuie in nici un caz aruncate de la geam, ci doar in spatiile special amenajate. Pe langa aspectul inestetic, nu uita ca o tigara care nu a fost bine stinsa poate provoca un incendiu, punand astfel viata tuturor in pericol. 

5. Nu depozita lucruri pe hol

Holul este acel spatiu de trecere si, in caz de pericol, de traversare rapida. Dincolo de aspectul estetic, un hol liber de mobilier/cutii/diverse obiecte, poate face diferenta dintre viata si moarte.

6. Esti responsabil pentru animalul tau de companie

Daca ai un animal de companie, atunci trebuie sa te asiguri ca:

  • mentii curatenia in spatiile comune - valabil mai ales in cazul cainilor care trebuie scosi la plimbare;
  • respecti drepturile celorlalti proprietari la liniste. 

In Romania, la nivel national, nu exista o lege referitoare la detinerea de animale de companie in blocuri de locuinta. Exista insa decizii ale consiliilor locale - care au puterea de lege, daca nu incalca prevederi legale din alte legi, ca Legea Protectiei animalelor nr.205/2004 sau Legea 196/2018 a asociatiilor de proprietari.

7. Corespondenta ta este secreta

Acesta nu este un avantaj al imobilului, precum performanta energetica, ci un drept care este reglementat prin lege! Esti singura persoana care are dreptul de a deschide corespondenta care ii este adresata - fie ca vorbim de scrisori sau de facturi. Orice alta persoana care deschide, sustrage, distruge, retine sau divulga continutul corespondentei altuia comite o infractiune - conform art 302 din Codul Penal - si e pasibil de amenda sau chiar de inchisoare pana la 3 luni.

8.  Facilitatile comune sunt doar ale comunitatii

8. Facilitatile comune sunt doar ale comunitatii

Facilitatile comune sunt destinate exclusiv locatarilor imobilului in cauza. Este total interzis ca persoanele straine, care nu locuiesc in complex, sa utilizeze facilitatile comune precum garajul, spalatoria sau parcul rezidential.

Daca ai prieteni in vizita, pot utiliza anumite facilitati doar insotiti de tine.

9. Pastreaza o relatie politicoasa cu vecinii

Nu spune nimeni ca trebuie sa ajungi prieten la catarama cu fiecare vecin in parte, dar chiar si un simplu salut iti va garanta o relatie amiabila si plina de respect cu restul locatarilor. 

In cazul in care vei participa la sedinte sau intalniri cu locatarii, incearca pe cat posibil sa pastrezi o atitudine politicoasa si non-agresiva, chiar si atunci cand discuti in contradictoriu. Apropo de intalniri cu locatarii, vezi si punctul urmator! 

E important ca proprietarii sa se constituie intr-o asociatie.

Conform regulamentului intrat in vigoare in februarie 2019 (Ordinul MDRAP nr. 1.058/2019 privind aprobarea continutului-cadru al statutului asociatiei de proprietari si al regulamentului condominiului), toţi locatarii unui bloc vor trebui sa adopte si sa respecte regulile de comportament pe care le presupune convietuirea in spatiul respectiv - valabile atat pentru cei care locuiesc in cladirea respectiva, cat si pentru toti ceilalti care intra in cladire. Il consideram un pas inainte spre un trai in comun mai bun.

Ai intrebari legate de comunitatea Aqua City?

Te asteptam in showroom-ul nostru din Str Rocilor nr 12 - 16, pentru o prezentare si un tur complet al celor trei apartamente construite la scara. Putem sa facem si o vizita pe santier, pentru a-ti arata unul din sutele de apartamente ce vor fi date in folosinta la sfarsitul anului. Programarile se fac rapid si usor, aici.