Cere Ofertă

Cine plateste taxele notariale: vanzatorul sau cumparatorul

Asa cum iti mentionam si cu alta ocazie, in calitate de cumparator vei fi nevoit sa pui niste bani deoparte pentru a duce la bun sfarsit procesul de achizitie a unui apartament. Stai fara griji, optiuni de finantare sunt destule. Si totusi, pe ce se vor duce banii tai? 

Una dintre cele importante cheltuieli va fi cea legata de taxele notariale. Luand in calcul inceputul articolului, probabil ca intuiesti raspunsul la intrebarea “Cine plateste taxele notariale, vanzatorul sau cumparatorul?” Raspunsul este simplu: cumparatorul, adica tu. 

Totusi, contextul este ceva mai complicat. Afla cum si de ce, din randurile urmatoare. 

Cum decurge intalnirea cu notarul

Primul pas pentru a ajunge pana la intalnirea cu notarul va fi sa gasesti imobilul pe care-l doresti si sa discuti cu proprietarul. Apoi, in functie de metoda de finantare, vei avea la dispozitie mai multe optiuni: 

  • Daca achizitionezi apartamentul integral din surse proprii, poti face programare la notar impreuna cu proprietarul. Veti depune actele si veti semna contractul de vanzare-cumparare;
  • Daca apartamentul este achizitionat cu ajutorul unui credit, in majoritatea cazurilor vei stabili o vizita la notar pentru a semna mai intai antecontractul de vanzare-cumparare. Cine plateste taxele notariale pentru antecontract? Depinde de intelegerea facuta intre vanzator si cumparator. Nu exista o regula cu privire la acest aspect. Din momentul in care creditul a fost acordat, contractul se va putea semna in orice moment. Apropo de credit, afla la ce se refera preaprobarea lui. 

Ce acte vor fi necesare la notar

Asa cum spuneam mai sus, la biroul notarial, vei fi insotit de catre vanzator, deoarece acesta va fi nevoit sa prezinte acte care sa ateste calitatea sa de proprietar asupra imobilului. Prin acte de proprietate se intelege orice: de la contract de vanzare si donatie, pana la schimb sau certificat de mostenitor si titlul de proprietate, act de adjudecare sau hotarare de adjudecare. 

Alaturi de acest act, proprietarul este dator sa furnizeze si urmatoarele: 

  • dosar cadastral;
  • incheierea de intabulare a dosarului cadastral;
  • ultimele facturi pentru utilitati si chitantele aferente;
  • adeverinta furnizata de asociatia de proprietari a imobilului, semnata de administrator si presedinte, in care se atesta achitarea cotelor la intretinere;
  • certificat fiscal de la Directia Taxe si impozite locale pentru fiecare vanzator in parte;
  • certificat de performanta energetica a cladirii/apartamentului. 

Desigur, in calitate de cumparator, vei avea acces si la extrasul de carte funciara. De acolo, poti afla toate detaliile relavante legate de proprietate, inclusiv despre constructie si finisaje

Cele mai importante tarife notariale

Am stabilit deja cine plateste taxele notariale la vanzarea unui imobil, asadar, hai sa vedem ce trebuie sa platesti, mai exact. Taxele notariale pentru un contract vanzare-cumparare cuprind:

  • Taxa de intabulare, platita catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara. Suma difera in functie de cumparator. Pentru persoane fizice se va aplica 0,15% din pretul vanzarii, dar nu sub suma de 60 de lei pentru fiecare numar cadastral sau 0,5%, in cazul persoanei juridice, dar, din nou, nu sub suma de 60 de lei pentru fiecare numar cadastral;
  • Onorariu notarial, reglementat prin Ordinul Ministrului Justitiei si publicat in Monitorul Oficial. Contine o parte fixa si una procentuala, calculata functie si de pretul vanzarii. Sumele vor fi diferite in functie de pretul vanzarii si exista mai multe procente si praguri. 

Cum se calculeaza taxele notariale

Acum, ca ai aflat cine plateste taxele notariale la vanzare-cumparare, dar si care sunt acestea, vrei sa afli cati bani vei fi nevoit sa scoti din buzunar. Desi exista un calculator de taxe notariale care-ti va usura munca, iti vom arata si care sunt taxele notariale la cumpararea unui apartament/unei case, in cele ce urmeaza. 

Taxele pentru onorariul notarial se vor calcula dupa urmatoarele formule: 

  • Pentru un imobil care valorează intre 15.001 si 30.000 lei, formula este: 330 lei + 1,6% din suma care depaseste 15.001 lei;
  • Pentru un imobil care valoreaza intre 30.001 si 60.000 lei, formula de calcul este: 580 lei + 1,3% din suma care depaseste 30.001 lei;
  • Pentru un imobil care valoreaza intre 60.001 si 300.000 lei, formula de calcul este: 970 lei + 0,9% din suma care depaseste 60.0001 lei;
  • Pentru un imobil care valoreaza intre 300.001 si 600.000 lei, formula de calcul este: 3.130 lei + 0,65% din suma care depaseste 300.001 lei;
  • Pentru un imobil care valoreaza peste 600.001 lei, formula de calcul este de 5.080 lei + 0,44% din suma care depaseste 600.001 lei.

Daca Biroul Notarial ales este platitor de TVA, atunci la onorariul notarial se aplica TVA in cota legala. Singurele taxe care sunt scutite de plata TVA vor fi cele de intabulare, ele fiind o taxa a statului.

Atat taxa de intabulare, cat si onorariul notarial vor fi calculate la pretul la care a fost declarat de parti drept pretul real al vanzarii, exceptie facand cazul in care pretul de vanzare va fi mai mic decat valoarea Grilei Notariale care a fost publicata pe anul in curs. 

In eventualitatea in care cumparatorul va beneficia de credit ipotecar pentru achizitionarea imobilului, taxele de ipoteca vor fi diferite, la fel ca in cazul vanzarii, luand in calcul suma creditului. 

Asadar, taxa de intabulare se va calcula drept o suma fixa de 100 RON pentru fiecare numar cadastral, plus 0,1% din credit. 

Doar cumparatorul plateste taxele notariale?

Da si nu. Desi, in general, achitarea taxelor notariale cade in sarcina cumparatorului, acest fapt este mai degraba un rezultat al practicii, nu o obligatie. Astfel, este posibil ca ambele parti implicate in tranzactie sa decida sa imparta cheltuielile sau ca ele sa revina proprietarului. Evident, suma achitata de vanzator la notar va fi mai apoi acoperita de suma platita pentru imobil. 

Ce plateste vanzatorul?

Vanzatorul se obliga sa plateasca extrasul de carte funciara pentru autentificare, iar, daca pretul vanzarii va depasi suma de 450.000 RON, tot vanzatorul va achita si impozitul pe venitul realizat din vanzare, in valoare de 3% din suma care depaseste 450.000 RON. 

La stabilirea taxei de impozit se ia in calcul pretul apartamentului, dar si perioada de timp in care imobilul s-a aflat in proprietatea actualului detinator.  

Speram ca acum stii cine plateste taxele notariale vanzare apartament, de ce si cum se calculeaza.