Cere Ofertă

Extrasul de carte funciara: ce este si de unde se scoate

In cazul in care esti deja proprietar, sau te pregatesti sa devii mandrul posesor al unuia dintre apartamentele din Aqua City, probabil ca ti-ai dat seama pana acum ca este inevitabil sa te lovesti de o multime de documente. Unul dintre cele mai obscure, mai ales pentru persoanele care n-au detinut imobile sau terenuri pana in prezent, este extrasul de carte funciara. 

Deoarece vei avea cu sigurantă nevoie de el la un moment dat, iti prezentam in cele ce urmeaza ce este, de unde il poti obtine, dar si cat te va costa eliberarea lui.

Ce este extrasul de carte funciara

Pentru a explica acest concept trebuie mai intai sa ne lamurim in legatura cu documentul denumit carte funciara. Pe scurt, cartea funciara este echivalentul unui act de identitate, dar pentru imobilul tau. Acest document oficial si public este folosit pentru a consemna detalii relevante despre imobilul/terenul proprietate a persoanelor fizice/juridice. In cartea funciara vei descoperi detalii precum numele proprietarului, aspecte legate de descrierea imobilului si a vecinatatilor, dar si inscrieri legate de ipoteci, privilegii imobiliare sau drepturi de uzufruct. 

Acest document este folosit pentru a identifica proprietarii/detinatorii legali ai imobilelor si pentru a obtine o imagine de ansamblu asupra locului, valorii de impozitare a terenurilor/constructiilor care sunt in proprietatea publica sau privata. 

Asadar, extrasul de carte funciara de la ANCPI (Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara) este un act informativ, folosit in diverse situatii, de pilda in cazul vanzarilor, creditarilor, inchirierilor sau instalarii de utilitati. Din asta poti deduce ca vei avea nevoie de el pentru incheirea contractului de vanzare cumpărare sau pentru diverse variante de finantare

In functie de scopul pentru care vei avea nevoie de el, exista mai multe tipuri de extras de carte funciara. 

Extras de carte funciara pentru informare

Cel mai comun dintre cele trei tipuri de extrase, este folosit pentru a dobandi mai multe informatii despre statutul imobilului la momentul in care s-a facut solicitarea. Cine poate cere extrasul de carte funciara pentru informare? Atat proprietarul, cat si orice alta persoana. Mentionam si faptul ca acest document nu va putea fi folosit pentru a facilita o tranzactie. 

De unde scot extrasul de carte funciara pentru informare? Trebuie sa te adresezi Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara din judetul unde este situat imobilul. 

Extras de carte funciara in extenso

Reprezinta versiunea completa a inregistrarii din cartea funciara, document care inregistreaza toate informatiile disponibile despre imobil, inca de la data trecerii acestuia in cartea funciara, pana in prezent. 

Istoricul complet al imobilului tau va curpinde informatii despre fostii proprietari, dar si orice alte detalii relevante trecute in cartea funciara. Nu are valoare juridica, ci doar de documentare, deci nu poate fi folosit pentru tranzactii imobiliare, dar va putea fi folosit in cadrul dosarului de credit sau pentru angajarea imobilului/terenului drept garantie bancara. Apropo de acest subiect, ce inseamna preaprobarea unui credit? 

Extras de carte funciara pentru autentificare

Acesta este singurul tip de document ce poate fi solicitat in cazul unei tranzactii. Diferenta este data de faptul ca doar notarul public il poate solicita, la cererea proprietarului. Actul descrie situatia juridica a imobilului in prezent si va fi valabil timp de 10 zile. 

In cadrul acestui interval se vor suspenda inscrierile in cartea funciara, asta pentru ca tranzactia sa se desfasoare in conditii optime. 

Cum se obtine si cat costa un extras de carte funciara

In afara extrasului de autentificare, cel care poate fi solicitat exclusiv de catre notar, celelalte doua vor putea fi solicitate atat de persoane fizice, cat si publice, prin depunerea unei cereri catre Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara din raza localitatii in care se afla imobilul pentru care se va solicita extrasul. 

Cererea va include informatii despre numele, prenumele, CNP-ul solicitantului, dar si adresa si datele de identificare ale imobilului. 

Unde se plateste taxa pentru extrasul de carte funciara? La ghiseul unde faci cererea, in functie de tipul de extras pe care l-ai solicitat: 

  • Extras pentru informare - 20 RON/exemplar;
  • Extras in extenso: 5 RON/pagina fata/verso;
  • Extras pentru autentificare: 40 RON/exemplar. 

Preturile sunt orientative si pot fi consultate direct la fata locului pentru mai multa acuratete. Termenul de eliberare va fi in general de doua zile lucratoare, fara ziua de depunere a cererii. Exista si varianta unei cereri de urgenta, cu plata unei taxe de urgenta, in valoare de 100 RON. 

Se poate obtine extrasul de carte funciara online? Cei care nu sunt incantati de ideea ghiseului fizic pot recurge la aplicatia ANCPI. 

Acum stii tot ce ai nevoie despre acest document!