Cere Ofertă

TVA imobiliare: ce se schimba din 2023

Atunci cand vrei sa-ti cumperi o noua locuinta, unul dintre cei mai importanti pasi este calcularea bugetului. Si, chiar daca nu este primul lucru la care te gandesti, tine minte ca plata TVA-ului, adica a taxei pe valoare adaugata, cade tot in sarcina cumparatorului. Apropo, din 2023 vor exista noi reguli referitoare la TVA-ul aplicat in cazul imobiliarelor. Afla mai multe din randurile urmatoare. 


Intre timp, afla si ce optiuni de finantare iti punem la dispozitie, dar si cine plateste taxele notariale.

Ce s-a intamplat inca din 2019?

In ianuarie 2019, a intrat in vigoare legea 30 pe 2019 care reglementa valoarea TVA imobiliare de 5%, dar doar pentru persoanele fizice care cumparau un apartament/casa.

Astfel, TVA imobiliare 5% in 2019 era acordat persoanelor fizice daca valoarea de achizitie a locuintei nu depasea 700.000 RON, fara taxa pe valoare adaugata si daca suprafata utila a constructiei nu era mai mare de 120 mp, fara anexele gospodaresti. Apropo, afla care este diferenta dintre suprafata utila si suprafata construita

Pe de alta parte, daca discutam despre tranzactii incheiate intre personale juridice, TVA se calculeaza la 19%, indiferent daca se respecta conditiile de mai sus. O societate poate plati si TVA 0% pentru locuinte, dar doar daca va opta pentru taxarea inversa. 

Cei care nu se incadrau in conditiile de mai sus continuau si continua sa plateasca TVA de 19%.

Ce s-a schimbat in 2022?

Cat e TVA imobiliare in 2022? Situatia cu TVA imobiliare 2022 a fost putin diferita. Mai exact, cea mai importanta modificare a fost cea legata de pretul caselor achizitionate. Mai nou, pentru TVA 5%, valoarea maxima acceptata era de 450.000 RON. Asadar, cu TVA 5% puteai achizitiona oricate bunuri imobiliare doreai, fara a fi luata in calcul vechimea lor, dar doar o singura data per individ/ familie si doar in cazul locuintelor noi puteai beneficia de taxarea redusa pana la plafonul de 700.000 RON.

Care este stituatia TVA imobiliare in 2023?

De la 1 ianuarie 2023 se va modifica plafonul (adica se va reduce) pentru care se plateste 5% TVA, ceea ce va genera o crestere a preturilor pe anumite tipuri de apartamente. Nu doar plafonul se va micsora, ci si numarul de achizitii maxime posibile. 

Conform noii legi, plafonul pentru taxare redusa scade de la 700.000 la 600.000 RON. In plus, vei beneficia de aceasta cota de TVA o singura data, fara a fi luata in calcul valorea bunului achizitionat. Orice tranzactie contractata anterior datei de 1 ianuarie 2023, data de intrare in aplicare a noii legi, va respecta regulile din 2022. 

Parerile sunt impartite in randul analistilor. Unii cred ca asta va duce la reducerea pretului la locuinte, altii cred ca preturile vor creste. Cert este ca investitiile imobiliare vor deveni putin mai dificile pentru persoanele fizice. In acest context, vor creste ratele la locuinte? 

Ia in calcul aspectele de mai sus daca inca nu ti-ai calculat bugetul total pentru apartamentul pe care urmeaza sa-l cumperi!