Cere Ofertă

Vor creste ratele la locuinte?

Vor creste anul acesta ratele la locuinte? Asa cum am vazut deja, anul 2022 este unul destul de agitat, chiar daca pandemia a trecut. La granita noastra a izbucnit un razboi, iar toate aceste evenimente nu ne afecteaza doar la nivel personal, ele avand un impact in toate sectoarele, chiar si in piata imobiliara. Asadar, urmeaza o explozie a ratelor la locuinte? Se vor prabusi preturile la apartamente?

La toate aceste intrebari vei primi raspuns de la Dana Lixandru, Managing Partner Kingstone, in discutie cu Adrian Rus, expert imobiliar si owner RE/MAX ACTION. Acest material se adreseaza mai ales acelor clienti care au cumparat sau doresc sa cumpere un apartament si vor sa afle mai multe despre optiunile de finantare.

Ne putem astepta la dezechilibre majore in piata de creditare?

In principiu nu ne putem astepta la dezechilibre majore pentru ca bancile si clientii nu au raportat o stagnare a activitatii de creditare. Ofertele de creditare sunt in continuare competitive. In continuare se recomanda finantarea cu dobanda fixa, fiind sigura in aceasta perioada.

Care este diferenta intre preaprobare financiara si simulare?

Clientii Aqua City sunt momentan in stadiul promisiunii de vanzare si au vazut deja cateva simulari, dar si procese de preaprobare financiara. Care este diferenta dintre cele doua? 

Simularea implica o pre analiza in care se verifica incadrarea clientului pentru suma solicitata. Este pur orientativa si se supune unei simulari financiare. Obtinerea unei aprobari financiare poate dura intre o luna si sase luni. Astfel, cresterea indicatorului ii poate afecta pe cei care au o preaprobare, deci dobanda lor se va modifica la creditele pe dobanda variabila, dar si pentru cei cu credite in derulare sau pentru cei care urmeaza sa semneze. 

Poate preaprobarea (mai exact conditiile) sa fie schimbata de catre banca? Ce se intampla daca preaprobarea expira si cresc dobanzile?

Preaproborea financiara poate avea valabilitate intre 30 zile si 180 zile, in functie de banca la care s-a facut solicitarea. In cazul in care preaprobarea expira, se va depune un nou dosar de credit la banca care detine cea mai buna oferta in momentul depunerii. Dobanzile au inregistrat o usoara crestere in ultima perioada pe fondul inflatiei, insa raportat la inflatia existenta, care are o valoare de 14.5%, sunt foarte bune. In acest moment dobanda fixa oscileaza intre 5.7% si 6.5% pe an la creditele in RON si in jur de 4% la creditele in EUR.

Se vor prabusi preturile la apartamente?

In ciuda pandemiei si chiar a conflictului existent la granita, preturile nu au scazut, ci dimpotriva. Asadar, cei care au strans deja un avans ar trebui sa-si urmeze planurile initiale de cumparare a unui apartament, nu sa abandoneze in acest moment. In plus, preturile la chirii vor creste. Pentru cei care cumpara primul imobil, avansul este de 15%, in acest moment. Pentru cei ce detin deja o locuinta, avansul a crescut la 25%.

Urmeaza o prabusire a pietei imobiliare?

Este greu de crezut, in conditiile in care multi dezvoltatori nu mai construiesc, iar terenuri bune in Bucuresti nu mai exista. Fata de 2008, sistemul bancar este foarte bine pozitionat, iar creditarea a fost facuta in conditii de prudentialitate maxima. In plus, nivelul veniturilor si nivelul educatiei financiare a populatiei au crescut. Nici preturile nu sunt la nivelul anilor 2008.

Cu cat poate creste rata pentru un credit de 350.000 RON?

Pentru un credit in derulare cu aceasta valoare, cu o marja a dobanzii de 2,5 si IRCC-ul cu o valoare de 1,86, rata pentru aceasta suma, pentru o perioada de 360 de luni, va fi undeva la 1.744 RON. De la 1 iulie 2022  IRCC va fi de 2.65%, iar rata creste de la 1.744 la 1.911 RON. Clientii cu credite pe dobanda variabila pot opta pentru refinantarea creditului pe o  dobanda fixa. Nu sunt obligati sa ia credite cu dobanda variabila; astfel evita fluctuatiile din aceasta perioada. 

Te poti adresa fie brokerului de credite, fie direct bancii pentru a vedea care sunt optiunile disponibile. Se va face analiza venitului, evaluarea imobilului si se va semna un nou contract de ipoteca la notariat, prin care ipoteca poate fi mutata de la o banca la alta. 

Pentru un credit de 350.000 RON, costurile de mutare sunt de aproximativ 2.500 RON. Un credit ipotecar se poate refinananta de nenumarate ori.

Este posibil ca o banca sa nu aprobe un dosar daca dezvoltatorul nu are inca utilitatile functionale in apartament?

In cazul Aqua City poti afla mai multe despre stadiul lucrarilor din Iunie 2022. Primul bloc si-a primit deja locatarii iar Blocul 2 va fi finalizat in Decembrie 2022.  

In general, bancile accepta si situatiile in care bransamentul a fost realizat la parter si nu impun ca fiecare apartament sa beneficieze de la inceput de aceleasi conditii. In cazul caselor individuale lucrurile pot sta diferit, dar in ceea ce priveste dezvoltatorii, aceasta situatie nu este una care sa ridice probleme. Daca blocul este racordat nu vor exista probleme. Se va cere doar contractul de racordare la gaze. 

In plus, furnizorul de contoare nu poate incepe livrarea pana nu primeste cadastrele individuale pentru fiecare apartament. 

Programeaza o vizionare in pagina de contact sau o vizita in showroom

Materialul integral poate fi urmarit aici