Cere Ofertă

Suprafata utila si suprafata construita: care este diferenta dintre ele

Decizia de a investi sau nu intr-un apartament este una greu de luat, cu atat mai mult daca nu ti-ai facut temele in avans, adica n-ai aflat toate detaliile importante. Din fericire, exista mai multe cai prin care poti obtine toate informatiile relevante despre constructie si finisaje sau tipul de locuinta. Evident, ne referim la procesul de evaluare a unui apartament

Dar ce te faci cand te intalnesti cu termeni pe care nu-i intelegi? Ce inseamna suprafata utila? Ce inseamna suprafata construita? Si care este diferenta dintre cele doua? Ti le explicam pe ambele, dar si legatura dintre ele, in cele ce urmeaza. 

Ce este suprafata utila?

Suprafata utila este reprezentata de suma spatiilor dintr-o locuinta care pot fi mobilate si amenjate sau in care se poate calca, indiferent ca vorbim de un singur plan sau mai multe. Suprafata utila include camerele de zi si dormitoarele, baile, bucataria, absolut toate spatiile de depozitare, fie ele inchise sau deschise, dar si zonele de tranzit, adica holurile. 

Suprafata utila nu acopera balcoanele sau logiile, pragurile usilor, nisele in care sunt amplasate calorifere sau suprafatele ocupate de sobe, cazane de baie, evident daca acestea sunt in locuinta. 

Un termen deseori folosit de dezvoltatorii imobiliari este si suprafata utila totala, adica suma dintre suprafata utila si suprafata balcoanelor/logiilor. Apoi avem de-a face cu termenul de suprafata locuibila, adica exclusiv camerele din locuinta (de zi si dormitor). Suprafata locuibila nu ia in calcul balcoane, logii sau alte incaperi. 

Ce este suprafata construita?

Suprafata construita este reprezentata de amprenta la sol, mai exact aria construita la nivelul solului, raportat la planul fatadei. Aceasta poate fi descoperita adunand suprafata utila a incaperilor, balcoanelor, logiilor, suprafata aferenta a peretilor interior si exteriori ai locuintei, dar si a unei cota-parte din suprafetele partilor comune ale caldirilor, mai exact uscatorii, spalatorii, casa scarii si alte anexe. 

Merita retinut si faptul ca boxa sau locul de parcare se vor specifica separat, fiind considerate anexe de sine statoare. 

Prin suprafata construita desfasurata intelegem suprafata desfasurata pentru toate planseele si este relevanta in cazul constructiilor etajate. In general este reprezentata de un multiplu al suprafetei construite. 

Suprafata construita a unui imobil este relevanta pentru stabilirea impozitului anual pe care il va plati proprietarul.

De ce este importanta diferenta dintre suprafata utila si suprafata construita?

Am stabilit deja ca suprafata utila si suprafata construita sunt doi termen foarte diferiti. Simplificat, reprezinta diferenta intre spatiul pe care-l poti ocupa in apartament si suprafata totala a apartamentului. 

De ce merita sa cunosti diferenta dintre cele doua? Vrei sa platesti pretul metrului patrat construit sau al metrului patrat util? Intre cele doua valori poate fi o diferenta de pana la 20%. Practic, daca vei plati pretul pe metru patrat construit, nu pretul pe metru patrat util, vei plati cu aproximativ 20% mai mult decat face apartamentul si vei trai in 20% mai putin spatiu decat ceea ce platesti. 

Asadar, inainte de a semna orice contract de vanzare-cumparare afla care este suprafata utila si care este suprafata construita. In functie de raspunsul primit de la dezvoltator poti lua o decizie informata!