Cere Ofertă

Cum sa iti reconditionezi mobilierul: 5 lucruri de stiut

Ai o piesa de mobilier care a trecut prin multe si te-ai gandit cum ar fi sa o reconditionezi singur. Ar fi primul tau proiect si nu iti este teama sa te murdaresti. In plus, pare ceva simplu, ce poate fi facut acasa, fara ajutorul specialistilor.

Suntem alaturi de tine si iti venim in intampinare cu cinci aspecte de care ar trebui sa tii cont ca lucrurile sa iasa un pic mai bine decat speri. Apropo, iti putem propune si alte miniproiecte pentru apartamentul tau, in afara de reconditionarea mobilei, amenajarea camerei copilului sau crearea unui accent de culoare!

Ce presupune recondiționarea mobilei?

Daca esti pasionat de procesul de reconditionare si ai la activ deja cateva scaune vechi reconditionate, cel mai probabil stii deja raspunsul la intrebarea de mai sus. Pe de alta parte, daca acesta este primul tau proiect si inca mai cauti sfaturi pentru reconditionarea mesei din lemn sau reconditionarea canapelei vechi, cel mai probabil ai nevoie si de cateva lamuriri. 

Exista mai multe motive pentru care cineva sa vrea sa reconditioneze mobila. Fie ca vorbim de valoare sentimentala, fie de o pasiune pentru stilul vintage, de multe ori va fi de preferat sa restaurezi un obiect de mobilier, nu neaparat sa cumperi unul nou. Asadar, prin reconditionare intelegem procesul prin care poti reda aspectul de nou si poti pune in functionare obiecte de mobilier care fie au un aspect invechit, fie au ceva defecte care trebuie estompate sau finisate. 

Practic, poti incepe de la cateva idei de vopsit mobila si te poti alege cu un set de mobilier care arata ca nou, dar in acelasi timp isi pastreaza un aer vintage! 

Sa nu faci totusi confuzia intre procesul de reconditionare si restaurare. Prin restaurare intelegem procesul de refacere sau reconstituire a mobilierului vechi la stilul si forma originala. Se aplica in general obiectelor valoroase, cele care sunt considerate adevarate opere de arta, nu neaparat mobilei pe care sta televizorul. Daca de reconditionari se poate ocupa oricine si prin orice metode si cu orice materiale, de restaurari se ocupa doar mesterii sau firmele specializate si doar cu ajutorul materialelor care au fost folosite initial cand s-a construit mobila. Nu vor fi folosite materiale moderne, chiar daca vor fi mai rezistente, deoarece vor reduce din valoarea mobilierului. 

Desigur, nu va fi suficient sa descoperi mai multe detalii despre metodele de reconditionare pentru mobila veche, ci vei avea nevoie si de anumite scule. 

Ce trebuie sa contina trusa de reconditionare a mobilei

O trusa de scule pentru reconditionarea mobilei va contine cel putin urmatoarele cinci categorii de obiecte: 

  • Unelte: bormasina, fierastrau, ciocan (metalic si/sau din cauciuc), cleme cu surub sau alte elemente cu care se poate aplica presiune pe lemnul lipit cu adeziv, spaclu, dalta, rindea, instrumente de masurat (ruleta, rigla, nivela cu bula), cutit pentru aplicare chit de lemn, surubelnita si cleste pentru cuie si suruburi, masina de slefuit (necesara in cazul suprafetelor mari);
  • Adezivi si substante chimice: chit de lemn, decapant, grund, vernis, bait, ceara pentru lemn, adeziv pentru lemn, markere pentru retusare;
  • Materiale abrazive: lana de otel, perie de sarma, bureti abrazivi, smirghel cu granulatie fina si medie;
  • Materiale de protectie: manusi, masca pentru fata, ochelari de protectie;
  • Alte materiale necesare: trafalet, bureti, pensule. 

Pasii necesari pentru reconditionarea mobilierului

Siguri ai tu niste idei pentru reconditionarea mobilei vechi, dar va fi necesar sa urmezi si pasii de mai jos:

Afla esenta de lemn

Afla esenta de lemn

Din ce lemn este facut mobilierul? Asta e o informatie foarte importanta de stiut, caci procedurile de reconditionare si materialele necesare vor depinde daca masa e din cires, nuc sau pin. De exemplu, frasinul este foarte poros, deci va trebui sa folosesti o cantitate mult mai mare de lac sau ulei de in la final.

Documenteaza procesul

Fie ca este prima piesa pe care o reconditionezi, fie ca este a zecea, e bine sa incepi o documentare a procesului de reconditionare. Poti sa faci niste fotografii tip “inainte si dupa” - ai grija ca unghiul de fotografiere sa fie acelasi iar lumina asemanatoare. De exemplu, ambele fotografii sa fie facute din fata, la lumina zilei, in jur de ora 10.00. Fotografiile astea vor fi o marturie a muncii tale si a vietii noi pe care i-ai dat-o lemnului.

Daca piesa de mobilier este complexa, cu bucati de metal, sertare, diverse imbinari - un proces de documentare te va ajuta sa reasamblezi totul, corect, la final. 

Curata bine mobila

Curata bine mobila

De obicei, stergem mobila de praf. Dar daca este o mobila veche, depozitata intr-un pod sau o piesa care a fost folosita indelung - ca o masa de bucatarie - e necesara o sesiune de curatare temeinica. Contrar credintelor populare, e ok sa o spalam. Se face mai intai un mix de 50% apa si 50% detergent de vase, se inmoaie un burete de vase si se spala - pe alocuri se freaca, dar cu delicatete - piesa de mobilier. Pentru colturi, poti folosi o periuta de dinti uzata. Urmeaza clatirea suprafetelor de lemn, cu apa curata si un burete bine stors, ca apoi sa tamponezi lemnul cu un prosop/ o carpa curata. Recomandam ca alte interventii sa se faca dupa ce lemnul s-a uscat complet.   

Verifica fiecare element

Verifica fiecare colt si fiecare imbinare a piesei de mobilier. Daca are picioare, verifica cat de bine si cum este fixat fiecare. Daca un element se misca si este prins cu suruburi, aceastea pot fi stranse. Daca sunt ruginite, pot fi inlocuite. Daca un picior - sau mai multe - lipseste, acesta va trebui facut din nou, pe comanda - daca optiunea de a inlocui, cu totul, picioarele nu intra in calcul.

Alege bine spatiul de lucru

Alege bine spatiul de lucru

Asigura-te ca ai timp si spatiu pentru un asemenea proiect. Daca nu e vorba de ceva simplu, precum acoperirea unor gauri ramase de la cuie cu chit de lemn, atunci o sa fie mult praf - in cel mai bun caz - sau praf si vopsea - in cel mai rau. Gaseste un loc adapostit in care sa iti desfasori munca. Nu ignora echipamentul de protectie: manusi, imbracaminte care iti acopera membrele, ochelari de protectie.

Te asteptam la Aqua City

Te asteptam la Aqua City

Daca vrei sa faci o schimbare si sa te innnoiesti cu totul, te asteptam in showroomul nostru din Strada Rocilor nr 12-16 pentru a-ti prezenta oferta de apartamente studio, apartamente de 2 camere si apartamente de 3 camere din Aqua City. 

Mai mult, pe langa oferta legata de apartamente, o sa dorim sa iti vorbim pe larg despre facilitatile complexului - terenul de sport multifunctional, piscina, magazinul comercial din interior, centrul spa, gradinita - si de comunitatea ce urmeaza sa se nasca la nord de Lacul Morii. Merita sa afli mai multe informatii despre proiectul nostru, de exemplu cele legate de certificatul de performanta energetica

Pentru a ne vizita in showroom e nevoie de o programare, dar aceasta se face simplu si rapid, aici.