Ce presupune recondiționarea mobilei?
Daca esti pasionat de procesul de reconditionare si ai la activ deja cateva scaune vechi reconditionate, cel mai probabil stii deja raspunsul la intrebarea de mai sus. Pe de alta parte, daca acesta este primul tau proiect si inca mai cauti sfaturi pentru reconditionarea mesei din lemn sau reconditionarea canapelei vechi, cel mai probabil ai nevoie si de cateva lamuriri.
Exista mai multe motive pentru care cineva sa vrea sa reconditioneze mobila. Fie ca vorbim de valoare sentimentala, fie de o pasiune pentru stilul vintage, de multe ori va fi de preferat sa restaurezi un obiect de mobilier, nu neaparat sa cumperi unul nou. Asadar, prin reconditionare intelegem procesul prin care poti reda aspectul de nou si poti pune in functionare obiecte de mobilier care fie au un aspect invechit, fie au ceva defecte care trebuie estompate sau finisate.
Practic, poti incepe de la cateva idei de vopsit mobila si te poti alege cu un set de mobilier care arata ca nou, dar in acelasi timp isi pastreaza un aer vintage!
Sa nu faci totusi confuzia intre procesul de reconditionare si restaurare. Prin restaurare intelegem procesul de refacere sau reconstituire a mobilierului vechi la stilul si forma originala. Se aplica in general obiectelor valoroase, cele care sunt considerate adevarate opere de arta, nu neaparat mobilei pe care sta televizorul. Daca de reconditionari se poate ocupa oricine si prin orice metode si cu orice materiale, de restaurari se ocupa doar mesterii sau firmele specializate si doar cu ajutorul materialelor care au fost folosite initial cand s-a construit mobila. Nu vor fi folosite materiale moderne, chiar daca vor fi mai rezistente, deoarece vor reduce din valoarea mobilierului.
Desigur, nu va fi suficient sa descoperi mai multe detalii despre metodele de reconditionare pentru mobila veche, ci vei avea nevoie si de anumite scule.