Pasi necesari pentru evaluarea unui apartament
Cine se ocupa de evaluarea apartamentului? Daca-ti doresti un astfel de raport vei fi nevoit sa contactezi un specialist si sa-i prezinti tipul de imobil pe care-l doresti evaluat, dar si scopul evaluarii si amplasarea proprietatii. Evident, vei fi nevoit sa-i pui la dispozitie si restul de informatii pe care le va solicita.
Din pacate evaluarea apartamentului gratuita nu exista! Deci cine plateste si cat costa o evaluare de apartament? Pretul evaluarii apartamentului, precum si termenul de executie pentru raportul de evaluare va fi stabilit de comun acord cu expertul si plata va fi executata de catre solicitant. Tariful nu va lua in calcul valoarea apartamentului, ci volumul de munca necesar pentru realizarea raportului si alte costuri de achizitionare a datelor de piata relevante.
Pentru realizarea raportului, proprietarul imobilului va fi nevoit sa prezinte urmatoarele documente:
- Acte de proprietate;
- Copie dupa cartea de identitate;
- Incheiere de intabulare;
- Cadastru;
- Extras de carte funciara de informare;
- Plan de amplasament si delimitare;
- Plan de incadrare in zona.
Toate aceste documente pot fi obtinute de la dezvoltatorul imobiliar. Urmeaza desfasurarea inspectiei proprietatii, cu luarea in calcul a criteriilor de evaluare a apartamentului. Evaluatorul va avea nevoie de informatii despre constructie si finisaje, sistemul instalatiilor functionale, echipamentele cladirii si asa mai departe.
Acesta va verifica inclusiv certificatul energetic al cladirii, nivelul de termoizolare, instalatiile sanitare si electrice, gradul de luminozitate si materialele folosite pentru amenajare, printre altele.
Evaluarea apartamentului va fi necesara pentru a te asigura ca valoarea platita pentru apartament este corecta, dar si pentru a stabili foarte clar calitatea proprietatii in care urmeaza sa investesti.