Cere Ofertă

Evaluarea unui apartament: ce rol are cand tu esti cumparatorul

Indiferent ca vrei sa cumperi sau sa vinzi un apartament, procesul de evaluare a imobilului este o etapa pe care nu te sfatuim s-o sari. Cu atat mai mult atunci cand esti in pozitia cumparatorului, vei dori sa stii ca banii tai sunt corect investiti, nu-i asa? Doar in acest mod iti vei da seama care este pretul corect, dar si care este optiunea corecta de finantare

In cele ce urmeaza iti vom spune ce presupune evaluarea unui apartament, cat costa, cine se ocupa de ea, dar si cand se face si de ce este atat de importanta. 

Ce presupune evaluarea unui apartament

Din pacate nu exista un calculator pentru evaluarea apartamentului si nici nu poti face evaluarea apartamentului online. Asadar, vei avea nevoie de un evaluator acreditat. Acesta va avea de ales intre trei abordari diferite pentru a intocmi raportul de evaluare a apartamentului. Vorbim despre: 

  • Abordarea bazata pe piata, adica cea care ia in calcul informatiile despre ofertele si tranzactiile recente. Practic, evaluatorul va compara preturile proprietatilor similare cu cea pe care vrei tu s-o cumperi. Daca aceste informatii nu sunt disponibile sau daca proprietatea este cu totul si cu totul speciala, de pilda are apa purificata la robinetul din bucatarie, concept unic introdus pe piata cartierelor rezidentiale din Romania de Aqua City, atunci acesta abordare nu va mai fi valabila;
  • Abordarea bazata pe cost, adica cea prin care evaluatorul deduce deprecierea cumulata din costul de nou aferent constructiei si apoi adauga valoarea estimata a terenului;
  • Abordarea bazata pe venit, posibila prin mai multe metode, toate luand in calcul fie venitul realizat, fie cel provizionat. Mai exact, evaluatorul va analiza capacitatea proprietatii de a obtine venituri si foloseste capitalizarea directa sau fluxul de numerar la zi pentru estimarea valorii imobilului.

In ce situatii poti solicita realizarea unui raport de evaluare

Cele mai intalnite situatii in care un raport de evaluare a unui apartament va fi solicitat sunt cele in care imobilul urmeaza sa fie vandut. Atat vanzatorul, cat si cumparatorul au dreptul de solicita aceasta operatiune. 

Desigur, in calitate de proprietar vei putea solicita aceasta evaluare si pentru stabilirea valorii impozabile, pentru cazuri de succesiuni sau pentru a dovedi posibilitatile financiare in vederea emigrarii. 

Ia in calcul si faptul ca valoarea stabilita pentru o proprietate poate fi influentata de scopul pentru care este efectuata. De pilda, daca soliciti o evaluare pentru un credit de la banca, evaluarea apartamentului pentru credit ipotecar obtinuta nu poate fi folosita in alt scop decat cel initial. Apropo de credit, afla ce inseamna procesul de preaprobare si studiaza si varianta ratelor la dezvoltator

Pasi necesari pentru evaluarea unui apartament

Cine se ocupa de evaluarea apartamentului? Daca-ti doresti un astfel de raport vei fi nevoit sa contactezi un specialist si sa-i prezinti tipul de imobil pe care-l doresti evaluat, dar si scopul evaluarii si amplasarea proprietatii. Evident, vei fi nevoit sa-i pui la dispozitie si restul de informatii pe care le va solicita. 

Din pacate evaluarea apartamentului gratuita nu exista! Deci cine plateste si cat costa o evaluare de apartament? Pretul evaluarii apartamentului, precum si termenul de executie pentru raportul de evaluare va fi stabilit de comun acord cu expertul si plata va fi executata de catre solicitant. Tariful nu va lua in calcul valoarea apartamentului, ci volumul de munca necesar pentru realizarea raportului si alte costuri de achizitionare a datelor de piata relevante. 

Pentru realizarea raportului, proprietarul imobilului va fi nevoit sa prezinte urmatoarele documente: 

  • Acte de proprietate;
  • Copie dupa cartea de identitate;
  • Incheiere de intabulare;
  • Cadastru;
  • Extras de carte funciara de informare;
  • Plan de amplasament si delimitare;
  • Plan de incadrare in zona.

Toate aceste documente pot fi obtinute de la dezvoltatorul imobiliar. Urmeaza desfasurarea inspectiei proprietatii,  cu luarea in calcul a criteriilor de evaluare a apartamentului. Evaluatorul va avea nevoie de informatii despre constructie si finisaje, sistemul instalatiilor functionale, echipamentele cladirii si asa mai departe. 

Acesta va verifica inclusiv certificatul energetic al cladirii, nivelul de termoizolare, instalatiile sanitare si electrice, gradul de luminozitate si materialele folosite pentru amenajare, printre altele. 

Evaluarea apartamentului va fi necesara pentru a te asigura ca valoarea platita pentru apartament este corecta, dar si pentru a stabili foarte clar calitatea proprietatii in care urmeaza sa investesti.