Ce trebuie sa stii despre prevederile contractuale
Subliniam mai sus faptul ca trebuie sa citesti cu foarte mare atentie conditiile inainte de a apela la aceasta solutie de finantare. Practic, este o forma de leasing, iar cel mai important aspect va fi reprezentat de redactarea completa si mai ales corecta a contractului pentru ca ambele parti sa fie scutite total de orice fel de complicatii ulterioare.
Acest tip de acord ia forma unui contract civil, asadar se recomanda ca un potential cumparator sa fie protejat in cazul in care apar situatii extreme, de pilda falimentul dezvoltatorului. Cea mai buna solutie in acest caz va fi reprezentata de mentionarea contractului in cartea funciara, pentru ca ambele parti sa fie puse la adapost.
De obicei, locuinta va fi trecuta in proprietatea cumparatorului in momentul in care acesta a achitat deja un procent stabilit de comun acord cu vanzatorul. Evident, acest procent va fi mentionat explicit in contract, alaturi de clauze pentru situatii extreme, clauze care trebuie sa priveasca atat cumparatorul, cat si dezvoltatorul. In plus, dezvoltatorul poate da dovada de corectitudine daca accepta efectuarea platilor (avans si rate) prin banca.
Recomandat ar fi ca ambele parti sa apeleze la avocati specializati care sa includa si clauze aditionale, precum cele legate de renegocierea valorii ratelor lunare in situatii de forta majora. Un alt aspect care ofera siguranta ambelor parti va fi legalizarea contractului cu ajutorul unui notar. De referinta vor fi atat prevederile clasice ale unui contract de leasing, cat mai ales prevederile Codului Civil.