Cere Ofertă

Ratele la dezvoltator: ce inseamna si ce trebuie sa stii despre ele

Te-ai hotarat sa achizitionezi un apartament intr-unul dintre cele mai bune cartiere ale Bucurestiului, dar n-ai suficienti bani in prezent. Stai linistit, nu esti nici prima, nici ultima persoana aflata in aceasta situatie. Doar ca, in acest moment, ai de ales. Ori amani mutarea, varianta care nu va functiona pentru toata lumea, ori recurgi la diverse metode de finantare

Astazi, discutam despre optiunea ratelor la dezvoltator. Vei afla ce sunt acestea, ce avantaje si dezavantaje prezinta, dar si care sunt cele mai importante detalii pe care merita sa le cunosti despre ele. Evident, iti vom spune mai multe si despre varianta oferita de Aqua City.

Ce sunt ratele la dezvoltator

Ai gasit un apartament de vanzare in Bucuresti, cu 2 camere, cu rate la dezvoltator si de abia astepti sa-l achizitionezi. Dar la ce se refera aceste rate? 

Casa in rate la dezvoltator sau apartamentul in rate la dezvoltator in Bucuresti sau in orice alt oras se refera la procesul prin care achizitionezi imobilul printr-un sistem de plata alternativ: in loc sa faci un credit, platesti ratele direct catre firma de la care cumperi imobilul. Aceasta varianta este raspandita in randul dezvoltatorilor imobiliari din Bucuresti deoarece este avantajoasa atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator. 

Pe baza unui contract legal, cei doi vor stabili de comun acord valoarea ratei lunare. Tine minte faptul ca nu exista conditii standard, fiecare dezvoltator asumandu-si dreptul de negociere pentru a gasi cea mai buna solutie, adica aceea care este pe placul ambilor participanti la negociere. De pilda, in general, avansul si rata lunara vor fi mai mari decat in cazul unui credit, dar acest aspect nu este nicidecum obligatoriu. 

Acum, ca ai aflat ce inseamna ratele direct la dezvoltator, sa vedem cateva argumente pro si contra. 

Avantajele ratei la dezvoltator

Avantajele cumparatorului in cazul ratelor la dezvoltator depind de mai multe aspecte. In primul rand, discutam despre valoarea locuintei si despre strategia dezvoltatorului. Evident, si procesul de negociere va stabili daca la final cumparatorul va avea de castigat sau nu. Asadar, iata care sunt avantajele de care te-ai putea bucura: 

  • Proces mult mai simplu decat in cazul accesarii unui credit ipotecar. Apropo, vor creste ratele la locuinte
  • Ai mai multa flexibilitate cand vine vorba despre plata ratelor. Poti negocia valoarea avansului, a ratei lunare, dar si a perioadei de achitare. Uneori, poti avea inclusiv optiunea de a ajusta pe parcurs valoarea ratelor;
  • Nu ai nevoie de acte doveditoare pentru capacitatea de plata, sursele de venituri, interogare la ANAF, vechime in campul muncii si asa mai departe. Nu mai treci prin procesul de preaprobare credit;
  • Nu ai nevoie de asigurare de viata;
  • Nu va fi necesara asigurarea completa a locuintei;
  • Uneori, vei avea acces imediat la apartament;
  • Apartamentul poate fi cumparat in tara chiar daca veniturile tale sunt obtinute peste hotare;
  • Poti achizitiona apartamentul si daca te-ai imprumutat deja de la banca sau nu te califici pentru programe precum Prima Casa;
  • Stadiul locuintei poate fi cel de proiect, finalizat sau in curs de finalizare;
  • Nu trebuie sa platesti dobanda.

Dezavantajele ratei la dezvoltator

La fel ca in cazul oricarei tranzactii, exista si o serie de dezavantaje atunci cand recurgi la aceasta optiune de finantare. Inconvenientele pe care merita sa le iei in calcul ar putea fi: 

  • Plata unui avans mai mare fata de cel datorat in cazul unui credit imobiliar;
  • Rate lunare mai mari;
  • Timp de achitare in general mai scurt;
  • Complicatiile financiare ale dezvoltatorului pot afecta dreptul de proprietate al cumparatorului. De asta merita de exemplu sa inchei un antecontract de vanzare-cumparare;
  • Posibilitatea aparitiei litigiilor legale. Prin urmare, studiaza bine dezvoltatorul inainte de a recurge la aceasta varianta;
  • Tranzactiile nu sunt reglementate, deci mare grija la conditiile contractului.

Ce trebuie sa stii despre prevederile contractuale

Subliniam mai sus faptul ca trebuie sa citesti cu foarte mare atentie conditiile inainte de a apela la aceasta solutie de finantare. Practic, este o forma de leasing, iar cel mai important aspect va fi reprezentat de redactarea completa si mai ales corecta a contractului pentru ca ambele parti sa fie scutite total de orice fel de complicatii ulterioare. 

Acest tip de acord ia forma unui contract civil, asadar se recomanda ca un potential cumparator sa fie protejat in cazul in care apar situatii extreme, de pilda falimentul dezvoltatorului. Cea mai buna solutie in acest caz va fi reprezentata de mentionarea contractului in cartea funciara, pentru ca ambele parti sa fie puse la adapost. 

De obicei, locuinta va fi trecuta in proprietatea cumparatorului in momentul in care acesta a achitat deja un procent stabilit de comun acord cu vanzatorul. Evident, acest procent va fi mentionat explicit in contract, alaturi de clauze pentru situatii extreme, clauze care trebuie sa priveasca atat cumparatorul, cat si dezvoltatorul. In plus, dezvoltatorul poate da dovada de corectitudine daca accepta efectuarea platilor (avans si rate) prin banca. 

Recomandat ar fi ca ambele parti sa apeleze la avocati specializati care sa includa si clauze aditionale, precum cele legate de renegocierea valorii ratelor lunare in situatii de forta majora. Un alt aspect care ofera siguranta ambelor parti va fi legalizarea contractului cu ajutorul unui notar. De referinta vor fi atat prevederile clasice ale unui contract de leasing, cat mai ales prevederile Codului Civil. 

Care sunt detaliile relevante pentru cumparator

Am vorbit mai sus despre cele mai importante aspecte pe care trebuie sa le cunoasca ambele parti, dar in cele ce urmeaza dorim sa ne concentram pe ce ar fi recomandat sa stie cumparatorul. 

In general, avansul nu va depasi 50% din valoarea locuintei, iar ratele lunare se vor stabili in functie de durata contractului. Durata contractului la randul ei se va stabili in functie de valoarea locuintei, a avansului si a ratelor datorate. Din nou, recomandat este ca intelegerea contractuala dintre parti sa fie supervizata de catre un specialist in contracte civile, specialist care sa garanteze faptul ca persoana care urmeaza sa achizitioneze imobilul este cat mai bine protejata si ca la finalul perioadei de achitare a tuturor ratelor va obtine dreptul de proprietate. 

Asadar, fiecare cumparator este sfatuit sa intreprinda atat o documentare personala, cat si procesul de solicitare a tuturor informatiilor de interes de la dezvoltator, ambele procese fiind absolut necesare pentru a te asigura ca investitia ta va avea efectul scontat. Prima plata se va efectua exclusiv in urma redactarii unui antecontract legalizat care sa acopere: 

  • Costurile totale;
  • Angajamentele reciproce;
  • Clauze pentru situatii exceptionale;
  • Termene de predare;
  • Garantii de la constructor si dezvoltator;
  • Data pentru plata ratelor si valoare avansului;
  • Dovada pentru luare in primire si receptia finala;
  • Dovada faptului ca statutul locuintei a fost mentionat in cartea funciara, de pilda cu ajutorul unui extras de carte funciara;
  • Orice alta prevedere sau prevederi pe care partile semnatare le considera relevante. 

Conditiile de obtinere a ratelor de la dezvoltatorul Aqua City

Am discutat in general despre ce trebuie sa stie un potential cumparator, iar in cele ce urmeaza iti vom prezenta oferta Aqua City. 

Conditiile de acordare a ratelor la dezvoltator in Aqua City sunt:

  • Avansul minim solicitat este de 30% din pretul apartamentului achizitionat;
  • Ratele se vor derula pe o perioada intre 3 si 5 ani;
  • Singurele documente necesare pentru a accesa ratele la dezvoltator sunt actele de identitate ale clientului;
  • In cazul in care, din diverse motive, nu mai poti plati ratele la dezvoltator, poti anunta dezvoltatorul si face plata in lunile care urmeaza;
  • In cazul in care se acumuleaza trei rate consecutive neachitate si nu se identifica o alta solutie, se poate ajunge la rezilierea contractului, cu pierderea sumelor achitate pana la acel moment.

Este plata ratelor direct la dezvoltator solutia optima pentru tine? Acum, ai toate datele necesare pentru a lua aceasta decizie!