Cere Ofertă

6 sfaturi pentru amenajarea living-ului

O locuinta noua vine in mod cert cu entuziasmul unui nou inceput. Atunci cand ii calci pragul pentru prima oara, simti bucuria nenumaratelor posibilitati care te asteapta. 

Insa, spatiul gol poate fi si coplesitor. Noi ti-am pregatit mai jos cateva sfaturi utile,  pe care sa le ai la indemana cand demarezi amenajarea unui spatiu nou. Ne-am gandit la living, o zona centrala si importanta a apartamentului, dar principiile se aplica oricarei incaperi.

Criterii de care sa tii cont in amenajarea living-ului

Orice design interior pentru living trebuie sa ia in seama o serie de criterii. Iata care credem noi ca sunt cele mai importante si pot aduce cea mai mare valoare spatiului:

„Layoutul” incaperii

„Layoutul” incaperii

Inainte de toate, este bine sa tii cont de posibilitatile pe care ti le ofera spatiul, de organizarea sa, de pozitionarea surselor electrice, TV si internet, de dispunerea ferestrelor si de compartimentarea generala. Suna complicat, dar e mai simplu decat crezi. Asta pentru ca dezvoltatorii imobiliari si arhitectii lor se gandesc la toate astea in avans, pentru tine. Apartamentele Aqua City sunt gandite sa iti permita o amplasare optima a mobilierului, astfel incat spatiul sa fie ergonomic si eficient. In showroom-ul nostru din Strada Rocilor nr 12-16 am construit si mobilat 3 apartamente la scara, ca sa fie o inspiratie pentru tine si alti viitori locatari.

Dispunerea mobilierului

Dispunerea mobilierului

Cum spuneam la punctul anterior, felul in care a fost dotat si compartimentat interiorul iti va oferi o perspectiva despre cum sa utilizezi potentialul maxim al incaperii si sa amplasezi fiecare corp de mobila in locul ideal. Urmeaza doar indiciile care ti-au fost date. Zona audio-video va fi dictata de amplasarea output-urilor dedicate, asa ca in mod natural vei amenaja zona de sedere pe peretele opus. In functie de nevoile tale, poti organiza si un mic loc de luat masa sau un birou langa fereastra.

In cazul in care ai nevoie de extra spatiu de depozitare in living, gandeste-te la un mobilier custom made pentru TV, care sa integreze si niste compartimente ascunse. Se va integra perfect in designul spatiului, fara ca oaspetii tai sa stie ca are si acest extra rol. De asemenea, orice nisa este binevenita pentru a gazdui un dulap camuflat.

Inainte de a pune mobila in camera, ia schita tehnica a incaperii, fa-i o copie si deseneaza pe ea diverse variante de dispunere a corpurilor de mobila. O sa castigi mult timp!

Bugetul

Bugetul

Pretul pentru un apartament va fi influentat de foarte multe aspecte, de exemplu facilitatile sau clasa energetica a apartamentului (o gasesti in certificatul de performanta energetica).

Nu uita sa aloci un buget pentru amenajare. Fie ca elaborezi unul pentru fiecare incapere in parte sau unul dedicat intregului apartament, este extrem de important sa ai un reper.

Este foarte posibil ca unele elemente sa fie mai costisitoare decat te-ai astepta, insa, daca sunt piese cheie, nu ezita sa le achizitionezi. Poti jongla cheltuielile cumparand alte lucruri mai ieftine si ramanand astfel in bugetul propus. Tine o evidenta si nu te teme sa platesti extra pentru o piesa de designer, fie ea corp de iluminat sau fotoliu - statement. 

Stilul decorativ

Stilul decorativ

Estetica incaperii este la fel de importanta ca functionalitatea ei. Confortul are mai multe surse, iar starea de spirit pe care ti-o imprima un loc nu este de neglijat. Daca apelezi la ajutorul unui designer de interior, el va stii ce sa-ti propuna in functie de nevoile tale, stilul tau si, nu in ultimul rand, bugetul tau.

Daca doresti sa te ocupi singura de amenajare, cauta sa definesti mai intai stilul care te reprezinta: clasic? Mediteranean? Scandinav? Optiunile sunt multe. E simplu sa identificam lucruri care ne plac, de la mobilier pana la decoratiuni, insa intrebarea esentiala este: ele se plac intre ele?

Mixul intre stiluri decorative este binevenit -  nu e nimic gresit in asta - insa e important sa faci niste probe inainte. Cel mai usor si safe mod este sa „rasfoiesti” niste imagini cu amenajari, iar apoi sa le vezi ca intreg, pentru a-ti da seama daca piesele se potrivesc intre ele.  Poti sa iti faci un chiar un colaj, daca imaginile care ti-au servit ca inspiratie sunt din reviste: ia o foarfeca, un lipici si joaca-te un pic.

Schema cromatica

Schema cromatica

La fel de importanta pentru amenajare este si gama de culori pe care o folosesti. Ideal este sa o conturezi de la inceput, inainte de a face achizitii.

Ne intoarcem la mood board-ul de la punctul anterior, in care ai combinat - fizica sau virtual - elemente de decor, texturi, finisaje, culori. Pune-le piesle unele langa altele, in ce forma ti-e la indemana. Inchide sau deschide paleta de culori. Care se potriveste mai bine spatiului?

Si fiindca lucrurile arata intr-un fel de hartie si altfel in realitate, cauta sa pui niste mostre ale acelor culori in camera inainte de marea mutare. Daca te gandesti la un perete decorativ si nu stii daca se potriveste mai bine un auriu sau un azuriu, ia 2 mostre de vopsea si varuieste doua bucati mici ale peretelui. Observa cum acea culoare se schimba in lumina naturala, in cea artificiala si cum creeaza atmosfera camerei.

Punctul focal

Punctul focal

La modul ideal, livingul tau ar trebui sa aiba un punct focal. Poate fi biblioteca, un fotoliu, un perete decorativ sau un corp de iluminat de accent - tu hotarasti ce anume va fi. Important este sa atraga si sa retina atentia.

Investitia nu trebuie sa fie mare. Daca punctul focal va fi un perete, este de ajuns sa utilizezi un tapet, o vopsea decorativa sau doar o culoare indrazneata pentru a da un look stylish livingului. Daca bugetul iti permite, poti apela la alte trucuri decorative: riflaje, panouri luminate sau o constructie custom. Daca va fi un obiect de mobilier, ia in considerare atat marimea lui cat si culoarea.

Idei de amenajare pentru living

Dorim sa-ti oferim inclusiv cateva surse de inspiratie, asadar iata care sunt cele mai populare idei de amenajarea a livingului:

Amenajarea unui living mic

Amenajarea unui living mic

Ideile de amenajare a unui living mic se invart toate in jurul aceluiasi cuvant cheie: eficienta. Pe langa finisajele deschise la culoare si piesele de mobilier cat mai compacte, multifunctionale si practice, scopul tau va fi sa elimini pe cat se poate obiectele inutile. Daca nu foloseste unui scop anume, scapa de el!

Pentru a optimiza spatiul, alege o canapea extensibila sau un coltar care sa prezinte si o lada de depozitare. In loc de o comoda pe care sa stea televizorul, opteaza pentru un suport montat pe perete. Daca ai nevoie de mai multa inspiratie, cauta idei de amenajare a sufragerie moderna sau minimalista.

Amenajarea unui living clasic

Amenajarea unui living clasic

Amenajarea unei sufragerii clasice sau vintage va fi o idee buna deoarece astfel te vei asigura ca iesi in evidenta, acest stil fiind mai rar intalnit. E adevarat, ca sa-l implementezi asa cum se cuvine ai nevoie de un living de mari dimensiuni pentru a evita senzatia de supraaglomerare. 

Mobilierul din lemn masiv nu poate lipsi, nici corpurile de iluminat cu insertii pretioase (n-ai cum sa dai gres cu un candelabru). Pentru decoratiuni poti folosi inclusiv tapiteriile sau textilele din materiale delicate.

Amenajarea unui living open space

Amenajarea unui living open space

Apropo de spatii mari, multe apartamente prezinta un living unit cu bucataria sau asa numita bucatarie open space. Asadar, tot in sufragerie vei amenaja si zona de luat masa, cea care trebuie sa fie cat mai organizata. Iata ce idei de amenajare living cu bucatarie open space iti punem la dispozitie!

Ai grija sa amplasezi mobilierul in cea mai putin aglomerata parte a livingului. Daca ai probelme legate de spatiu, ai putea chiar sa optezi pentru o masa extensibila. Zona dintre bucatarie si living room va fi in general foarte bine delimitata, de exemplu cu ajutorul podelelor diferite. Nu poti schimba dusumeaua? Mocheta/covorul sunt variante la fel de bune.

In cazul in care vrei ca energiile sa circule liber, cauta insluciv idei de amenajare a sufragerie feng shui!

Cum arata un apartament din Aqua City?

Urmatorul nostru eveniment Open House va fi pe 28 august, sambata si te invitam sa ne faci o vizita pentru a vedea cum arata un apartament construit la scara - avem 3 modele diferite  - sau pentru a face o vizita pe santier, impreuna cu unul dintre consultantii nostri. Avem schite pentru fiecare tip de apartament si putem sa discutam despre orientarea locuintei, suprafete vitrate, compartimentare SMART etc. Esti binevenit sa vii cu ruleta ta si cu orice intrebari ai avea. 

Showroom-ul nostru se afla in Aqua City, pe Strada Rocilor nr 12-16. Oferim tururi in timpul saptamanii si in weekend, cu o programare, in prealabil, aici. Facem si tururi virtuale, prin intermediul aplicatiei WhatsApp. Programarea pentru turul virtual se face repede si usor, aici.