Tipuri de locuinte
Tipurile de locuinte nu se impart doar in functie de marimea lor. Sigur, tu poate te gandesti la apartamente, garsoniere sau case, dar lucrurile sunt ceva mai complicate.
Aspectul pe care e important sa-l iei in calcul atunci cand vrei sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta este compartimentarea. Evident, asta pe langa facilitati sau certificat de performanta energetica. Sa revenim totusi la compartimentare si la felul in care este proiectat un apartament. Inainte de a semna contractul de vanzare cumparare a unui imobil, afla daca acesta este:
- decomandat;
- semidecomandat;
- nedecomandat;
- circular;
- open space.
Crede-ne pe cuvant, daca ai o familie numeroasa, ar fi bine sa fugi de apartamentele de tip vagon, cele in care circulatia se va realiza trecand dintr-o camera in alta, fiindca „adio, intimitate!“. Totusi, e bine de stiut si faptul ca acest tip de compartimentare a casei, stil vagon, este raspandit, dar nu atat de comun in cazul apartamentelor.
Inainte de a continua si de a-ti explica la ce se face referire cu fiecare termen, trebuie sa-ti spunem cateva cuvinte si despre gradele de confort:
- confort sporit–suprafate de obicei mai mari de 37 mp in cazul garsonierelor si 118 mp in cazul apartamentelor (cu cinci camere);
- confort I– pentru apartamente de peste 80 mp (cu patru camere) sau cel putin 30 mp in cazul unei garsoniere;
- confort 2–adica un apartament de 60 mp (trei camere) sau in jur de 23 mp pentru o garsoniera;
- Grad de confort III, adica apartamente cu suprafata mica, maximum 60 de mp (patru camere). Este comun in cazul apartamentelor nedecomandate.
Pentru a-ti da seama daca locuinta ti se potriveste tie, dar si familiei tale, ia in calcul atat tipul de compartimentare, cat si gradul de confort.