Cere Ofertă

Decomandat, nedecomandat si alte tipuri de locuinte: ce inseamna fiecare

Ai hotarat ca urmeza sa te muti, dar ai avut timp sa te interesezi in legatura cu apartamentele de pe piata? Ce inseamna semidecomandat sau ce inseamna apartament decomandat nu sunt intrebari pe care ti le-ai pus? Ei bine, acestea sunt subiecte necesar de abordat inainte de orice achizitie sau inchiriere, tocmai pentru ca-ti pot influenta gradul de confort. 

Din fericire, iti poti da seama cu ce tipuri de locuinte ai de-a face, inca din faza de proiect! Iar noi iti putem explica ce inseamna fiecare in parte. Tot ce trebuie sa faci este sa citesti randurile urmatoare si ne vei multumi cu siguranta. 

Tipuri de locuinte

Tipurile de locuinte nu se impart doar in functie de marimea lor. Sigur, tu poate te gandesti la apartamente, garsoniere sau case, dar lucrurile sunt ceva mai complicate. 

Aspectul pe care e important sa-l iei in calcul atunci cand vrei sa cumperi sau sa inchiriezi o locuinta este compartimentarea. Evident, asta pe langa facilitati sau certificat de performanta energetica. Sa revenim totusi la compartimentare si la felul in care este proiectat un apartament. Inainte de a semna contractul de vanzare cumparare a unui imobil, afla daca acesta este: 

  • decomandat;
  • semidecomandat;
  • nedecomandat;
  • circular;
  • open space. 

Crede-ne pe cuvant, daca ai o familie numeroasa, ar fi bine sa fugi de apartamentele de tip vagon, cele in care circulatia se va realiza trecand dintr-o camera in alta, fiindca „adio, intimitate!“. Totusi, e bine de stiut si faptul ca acest tip de compartimentare a casei, stil vagon, este raspandit, dar nu atat de comun in cazul apartamentelor. 

Inainte de a continua si de a-ti explica la ce se face referire cu fiecare termen, trebuie sa-ti spunem cateva cuvinte si despre gradele de confort: 

  • confort sporit–suprafate de obicei mai mari de 37 mp in cazul garsonierelor si 118 mp in cazul apartamentelor (cu cinci camere);
  • confort I– pentru apartamente de peste 80 mp (cu patru camere) sau cel putin 30 mp in cazul unei garsoniere;
  • confort 2–adica un apartament de 60 mp (trei camere) sau in jur de 23 mp pentru o garsoniera;
  • Grad de confort III, adica apartamente cu suprafata mica, maximum 60 de mp (patru camere). Este comun in cazul apartamentelor nedecomandate. 

Pentru a-ti da seama daca locuinta ti se potriveste tie, dar si familiei tale, ia in calcul atat tipul de compartimentare, cat si gradul de confort. 

Apartament decomandat

Asadar, ce inseamna apartament decomandat? Pe scurt, tipul de apartament prin care intrarea se face din hol, fara a fi nevoie sa treci dintr-o incapere in alta. Astfel, absolut toate camere pot fi accesate din acelasi loc, adica din hol. Categoric, asta inseamna ca toate incaperile sunt separate, deci absolut toti locatarii beneficiaza de intimitate in mod egal. Nimeni nu deranjeaza pe nimeni. 

Printre avantaje, mentionam autonomia fiecarei camere din punct de vedere caloric, pe langa intimitate. In plus, camerele nu sunt conectate intre ele. In cazul unui apartament decomandat, chiar si bucataria este separata de restul camerelor, in general cu ajutorul unei usi, deci nu trebuie sa-ti faci griji in legatura cu mirosul de mancare. 

Ca dezavantaj putem include tot autonomia calorica, asta daca ne gandim la faptul ca facturile la caldura si energie pot fi mai ridicate decat in cazul altor tipuri de locuinte. 

Apartament semidecomandat

Ce inseamna garsoniera semidecomandata? Dar apartament? Cu putine cuvinte, o locuinta in care cel putin o trecere se va face dintr-o camera in alta. Se intalneste cel mai des la apartamentele cu trei camere, atunci cand vrei sa intri in al doilea dormitor, printr-un living. Ele pot avea si doua holuri, unul care duce catre living si bucatarie si unul catre baie si dormitor. 

Ofera anumite avantaje daca ai copii mici si vrei sa-i supraveghezi constant, iar acestia simt nevoia sa se simta mereu aproape de tine, fapt care nu prea este posibil in cazul locuintelor decomandate. 

In plus, ai posibilitatea de a seta aceeasi temperatura pentru mai multe camere. Pe urma, apartamentele sau garsonierele semidecomandate sunt mai ieftine, fie ca te gandesti sa le cumperi sau sa le inchiriezi. 

E adevarat, in cazul unui apartament semidecomandat, nu toata lumea se bucura de acelasi nivel de intimitate, persoana prin camera careia se trece resimtind senzatia de spatiu invadat. De asemenea, gradul de siguranta este mai scazut in cazul unui incendiu, deplasarea dintr-o camera in alta ingreunand evacuare de urgenta. 

Apartament nedecomandat

In cazul apartamentului nedecomandat, trecerea catre fiecare camera se va face direct prin camera de zi. Vei folosi holul pentru a ajunge in living, iar de acolo poti avea acces in dormitoare, baie si bucatarie. Incaperile fiind inlantuite, acest tip de compartimentare este cunoscuta si ca locuinta de tip vagon. 

Este recomandat familiilor foarte unite sau prietenilor foarte apropiati care sunt de acord ca spatiul intim sa se intrepatrunda in oarecare masura cu cel comun. Acest tip de apartament este si cel mai ieftin in cazul unei achizitii sau inchirieri, mai ales pentru ca locatarii nu prea vor beneficia de intimitate. 

Totusi, din punct de vedere al facturilor, apartamentele nedecomandate ridica mari probleme, fiind de departe cel mai greu de incalzit sau racorit. Daca nici macar bucataria nu este separata, va fi nevoie sa faci fata inclusiv mirosului de mancare!

Apartament circular

Apartamentul circular este cel care imbina locuintele semidecomandate si cele decomandate. Cu alte cuvinte, el prezinta doua holuri, la fel ca la apartamentul semidecomandat, dar pentru a ajunge din primul hol la al doilea, trebuie sa treci fie prin bucatarie, fie prin living si astfel ai impresia ca te invarti in cerc. 

E adevarat, te bucuri de spatiu mai mare de miscare si ai parte de o dispunere a camerelor mai rar intalnita. Bucataria este, in general, separata de celelalte incaperi, deci nu trebuie sa faci fata mirosurilor. 

In cazul familiilor cu nou-nascuti, distanta mare dintre camere poate reprezenta o potentiala problema. 

Apartament open space

De apartament open space probabil ca ai mai auzit pana acum; este cel in care s-a renuntat la un perete despartitor si astfel doua camere au fost unite. Cel mai des, acest lucru se intampla in cazul camerelor de zi sau al bucatariilor, cele doua incaperi transformandu-se intr-una singura. 

Acest tip de compartimentare este perfect pentru a mari spatiul si a da si impresia de mai mare si mai luminos. E o locuinta perfecta daca ai des invitati si nu vrei sa stai separat de ei cand trebaluiesti prin bucatarie. Clar, in aceste conditii, si traficul intre camere este fluidizat. 

Prin unirea bucatariei cu livingul „asiguri“ si propagarea mirosului de mancare in toata casa, deci ia in calcul si acest aspect si musai cumpara o hota! 

Apartamentele noastre, fie ele studio, fie cu doua sau trei camere, sunt toate decomandate. Urmareste-ne daca vrei sa afli mai multe despre stadiul lucrarilor, dar si despre finisajele interioare premium pe care le utilizam. Daca ti-am trezit interesul, hai la o programare! Ne gasesti cu ajutorul datelor din sectiunea contact