Pasul 4: Vizionarile si verificarile actelor
Cu aceasta a doua lista facuta, se mai face un pas: programarea vizionarilor. Oricat de bine arata fotografiile unui apartament sau oricat de bun pare apartamentul recomandat de un prieten, e necesar sa mergi la fata locului, sa vezi zona de proximitate, atmosfera, intrarea in bloc si, bineinteles, apartamentul propriu-zis, cu toate aspectele si colturile sale.
In timpul fiecarei vizionari pune intrebari agentului/proprietarului care sa porneasca de la lista nr 1, cea cu criteriile tale imobiliare: care este suprafata utila? Locul de parcare e inclus? Cat de usor se ajunge in centru? La ce valoare se ridica intretinerea?
Noi am publicat, in trecut, un top de 10 intrebari pe care ar trebui sa le pui unui dezvoltator imobiliar, daca esti interesat de o locuinta intr-un complex nou - aici gasesti prima parte si aici a doua.
E foarte important ca actele apartamentului sa fie in regula si disponibile (nu pe loc, dar la scurt timp dupa vizionare):
- Acte care atesta calitatea de proprietar si dreptul de a vinde
- Acte care atesta statusul legal al proprietatii
- Acte care dovedesc calitatea tehnica a constructiei
- Acte care asigura transferul proprietatii
Se intampla ca o proprietate sa fie pusa in vanzare de o persoana care nu are dreptul legal de a o vinde, de exemplu. Sau, e crucial sa verifici cu documente daca apartamentul se afla intr-o cladire incadrata la risc seismic.
Dupa vizionare, e important sa iti notezi ce impresie ti-a facut locul vizionat, care este starea documentatiei si daca criteriile tale au fost sau nu “bifate”.