Cere Ofertă

Ce trebuie sa stii despre asigurarea obligatorie a locuintelor

Ai pus deja bani deoparte pentru apartamentul pe care vrei sa-l achizitionezi? Ei bine, in afara de pretul sau mai exista cateva cheltuieli la care trebuie sa te gandesti. Una dintre ele va fi si asigurarea obligatorie a locuintelor. Din fericire, exista mai multe optiuni de finantare din care poti alege, inclusiv ratele la dezvoltator

Sa revenim totusi la asigurarea obligatorie a locuintelor. In contextul in care clima se schimba si dezastrele naturale sunt din ce in ce mai frecvente, asta ca sa nu mai vorbim de razboaie, unul dintre ele desfasurat chiar la granita noastra, este aceasta asigurare necesara? Noi credem ca da. Tocmai de aceea iti raspundem la cele mai importante intrebari despre ea, in cele ce urmeaza! 

Esti obligat sa-ti asiguri locuinta?

Da. Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor stipuleaza faptul ca fiecare proprietar trebuie sa detina polita de asigurare a locuintei PAD. Acest fapt este reglementat prin legea nr 260/2008. In situatia in care refuzi sau omiti sa inchei aceasta polita, locuinta ta nu va fi asigurata, iar organele speciale te vor sanctiona prin intermediul amenzilor ce variaza intre 100 si 500 de RON. 

Care sunt riscurile acoperite de asigurarea obligatorie?

Polita de asigurare PAD va acoperi riscul de inundatie, alunecari de teren, cutremur sau alte daune provocate de fenomenele naturale. 

Care este costul asigurarii obligatorii pentru locuinte?

Pentru a determina costul/pretul asigurarii trebuie sa iei in calcul constructia si finisajele dupa cum urmeaza: 

  • In cazul locuintelor cu structura de rezistenta construita din metal, beton armat, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau orice alte materiale obtinute in urma unui tratament chimic/termic, costul politei va fi de 20 euro pe an;
  • In cazul locuintelor cu pereti exteriori confectionati din caramida nearsa sau alte materiale care nu au fost supuse unui tratament chimic/termic, costul va fi de 10 euro/an. 

Toate ofertele asiguratorilor sunt standard, deci prezinta acelasi pret si aceeasi suma de asigurare. 

Am deja o asigurare la casa, trebuie sa inchei si asigurarea obligatorie?

Da, chiar daca ai incheiat deja o asigurare facultativa, va fi necesar sa inchei si polita PAD. In plus, prevederile legale atesta faptul ca nu poti incheia o asigurare facultativa daca nu ai incheiat deja asigurarea obligatorie. 

Asigurarea facultativa poate acoperi toate tipurile de riscuri, de la incendii pana la furturi, iar fiecare asigurator isi va prezenta propria oferta si beneficiile aferente. 

Cine va plati despagubirile?

Daca se produce unul dintre riscurile amentionate mai sus, va fi necesar sa te adresezi agentului care ti-a vandut asigurarea. Firma de asigurari va intocmi dosarul de dauna, dosar care va fi transmis catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID). De la aceasta institutie vei primi despagubirea, in termen de maximum cinci zile de la primirea dosarului de dauna. 

Pentru despagubire trebuie sa instiintezi societatea de asigurari cu privire la daunele produse in nu mai mult de 60 de zile de la producerea lor.

Ce trebuie sa stii daca locuinta este luata pe credit?

Conform PAID, despagubirile vor fi incasate de catre asigurat fie direct in contul deschis la banca, fie cash prin ridicare de la casieria bancii, pe baza actului de identitate. Pentru ca dosarul de dauna sa fie finalizat, va fi necesara depunere copiei actelor de proprietate ale imobilului, de pilda contractul de vanzare-cumparare, procesul verbal la receptia lucrarilor, autorizatia de construire, certificatul de mostenitor si asa mai departe. 

In cazul in care imobilul este detinut de mai multi coproprietari, despagubirea se imparte conform cotelor detinute, prin completarea formularelor de despagubire, individual de fiecare coproprietar. In situatia in care polita PAD a fost cesionata in favoarea bancii, in cazul creditelor cu garantie imobiliara, acordul institutiei bancare poate fi necesar pentru a obtine despagubirea. 

Speram totusi sa n-ai nevoie de aceasta asigurare!