Cere Ofertă

Ce trebuie sa faci dupa ce cumperi un apartament: pasi obligatorii

In prezent, foarte multe persoane doresc sa renunte la lungile perioade in care au platit chirie altor proprietari si sa devina chiar ei posesorii unui apartament contemporan, cu facilitati moderne si intocmai asa cum isi doresc. Daca te numeri printre aceste persoane, iata tot ce trebuie sa stii ca viitor proprietar.

Esti pe cale sa achizitionezi un apartament sau esti fericitul proprietar care deja se bucura de o locuinta moderna, proaspat cumparata si intocmai conform dorintelor si nevoilor tale? Descopera ce trebuie sa faci dupa ce intri in posesia unui apartament, care sunt pasii obligatorii si sfaturile practice oferite de aquacity.ro.

Schimbarea de rol fiscal

Primul pas pe care trebuie sa-l realizezi in calitate de proprietar este acela de a fi recunoscut cu acest rol din perspectiva legala. Asadar, este indicat sa te prezinti la Directia de Impozite si Taxe Locale pentru trecerea pe rol a proprietatii intr-o perioada de 30 de zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare; in caz contrar, s-ar putea sa platesti o amenda.

Pentru a putea realiza schimbarea de rol fiscal, vei avea nevoie de actul de proprietate sau de contractul de vanzare al locuintei, cadastrul locuintei, actul de identitate al proprietarului si procura notariala, in cazul in care nu proprietarul se ocupa de acest demers.

Totodata, la sediul Direcției pentru Impozite si Taxe Locale, vei completa declaratia tip de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri si, optional, s-ar putea sa completezi si declaratia tip de impunere pentru stabilirea impozitului pe teren - pentru loc de parcare si declaratia speciala de impunere pentru stabilirea impozitului pe cladiri majorat - in cazul in care ai in posesie mai multe proprietati.

Aqua City este un complex modern, amplasat la nord de Lacul Morii, in zona Crangasi-Giulesti, sector 6, Bucuresti. In acest fel, va trebui sa mergi la cel mai apropiat birou de Taxe si Impozite Locale pentru a schimba rolul fiscal.

Schimbarea contractelor de utilitati

Un urmator pas care trebuie luat in considerare este schimbarea contractelor de utilitati pentru proprietatea achizitionata. Este necesar sa schimbi titularul pentru gaz, energie electrica, internet si TV, cat si pentru alte utilitati speciale. 

Pentru majoritatea firmelor, poti face aceste modificari online, pe cand la altele este necesar sa mergi la sediul fizic. Pentru schimbarea contractelor, vei avea nevoie de copie dupa contractul de vanzare-cumparare, copia CI, ultima factura si chitanta si poza cu seria si indexul contorului - pentru gaze si energie electrica.

Predarea actelor necesare la administratorul imobilului

Dupa ce ai realizat contractele necesare, acestea trebuie prezentate administratorului blocului pentru menționarea noului proprietar in Cartea Imobilului. Vei avea nevoie de copie dupa actul de identitate si copie dupa contractul de vanzare-cumparare.

Asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarea locuintei poate fi realizata online sau fizic, aceasta fiind obligatorie pentru orice proprietar. Exista mai multe tipuri de asigurari, in functie de sumele asigurate, riscurile acoperite fiind cutremurele de pamant, inundatiile, alunecarile de teren, furturile etc. Asigurarea aceasta se plateste anual.

Prezentarea la notariat pentru incheierea de intabulare

Ce inseamna intabularea si de ce ai nevoie de aceasta? Intabularea reprezinta inscrierea unei proprietati, respectiv a ta, in cartea funciara, astfel incat iti ofera dreptul tau real asupra apartamentului. Aceasta se procura de la notariat in urma semnarii contractului de vanzare-cumparare; ulterior, el trebuie ridicat in maxim 30 de zile de la data autentificarii contractului propriu-zis.

Sfaturi practice pentru noul proprietar

  • Locuinta poate fi achizitionata cu bani cash sau prin diferite credite oferite de institutiile bancare. Indiferent de modalitatea de plata aleasa, tine cont de toate avantajele si dificultatile pe care le poti intalni.
  • Verifica intotdeauna foarte bine contractul de vanzare-cumparare si actele aditionale.
  • Verifica garantiile pentru lucrari si certificatele de calitate ale materialelor, astfel incat sa cunosti infrastructura apartamentului, ce tip de pereti ai, ce greutati pot sustine acestia, cum sunt instalatiile sanitare, electrice etc.
  • Verifica documentele pentru electronicele si electrocasnicele din locuinta, mai ales pentru centrala termica - in cazul in care apartamentul tau este dotat cu asa ceva.
  • Tine cont de facilitatile si serviciile apartamentului si ale complexului rezidential: amplasament, locuri speciale pentru copii, supermarket in apropiere, mijloace de transport, facilitati legate de wellbeing etc.
  • Cunoaste-ti vecinii si incearca, pe cat posibil, sa te imprietenesti cu acestia pentru a convietui intr-o comunitate placuta si de incredere.

După cum ai observat, exista numeroase etape importante care trebuie respectate dupa achizitionarea unui apartament, insa dupa munca si rasplata! Te vei bucura de toate facilitatile oferite; de la o comunitate prietenoasa, la o priveliste deosebita direct de pe balconul tau, infrastructura sustenabila, apa purificata direct la robinet, cat si alte servicii ale prezentului! Tine cont de informatiile, pasii obligatorii si recomandarile oferite pentru a te bucura de o noua etapa din viata ta!