Cere Ofertă

Cum sa amenajezi camera copilului: 7 principii si cateva idei

La prima vedere, sa amenajezi camera celui mic pare o joaca. Trebuie sa ai un pat, niste jucarii, niste dulapuri/cutii pentru depozitarea lor si a hainelor si ...atat. Dar este o diferenta intre o camera cu niste mobilier si un loc in care sa te simti bine, ore in sir. Un loc care sa raspunda nevoilor fetitei/baietelului pentru urmatorii 4-5 ani, cu toate schimbarile de dezvoltare pe care acea perioada le aduce. 

 

Asadar, cum gandesti o camera a copiilor care sa fie confortabila si functionala? Cum creezi  un spatiu care sa-i stimuleze imaginatia si dezvoltarea?

Noi am trasat mai jos cateva principii orientative:

Reguli practice pentru amenajarea camerei copilului tau

Pentru a fi cu adevarat un succes, orice proiect de amenajare a camerei copiilor se va sprijini pe o serie reguli practice pe care orice parinte le poate aplica. Iata ce-ti propunem noi sa faci:

Tine cont de nevoile copilului tau

Tine cont de nevoile copilului tau

Pentru a tine cont de nevoile copilului tau, mai intai va fi necesar sa le cunosti! Asadar, pune mana pe un creion si o hartie! 

Da, un creion, o hartie si un plan al camerei copilului te va scuti de multe batai de cap ulterioare. E important sa cunosti - sau sa ai trecute pe plan - dimensiunile camerei, amplasarea ferestrelor si a usii, modul in care se deschide usa, zona cea mai luminoasa din camera - sau momentul zilei cand camera este mai luminoasa.

Urmatorul pas este sa treci nevoile copilului. Poti face asta raspunzand la cateva intrebari:

  • Cat de mare este copilul?
  • Este camera unui singur copil sau este camera copiilor?
  • Care sunt nevoile lui, acum?
  • Care sunt nevoile lui peste un an? Dar peste 2 ani?
  • Cum se traduc nevoile in termeni de achizitie mobilier?
  • De ce piese de mobilier dispui?
  • Care este bugetul de achizitii actual - daca este nevoie de asa ceva?
  • Care sunt interesele lui, acum?

N-ar strica nici sa-i ceri parerea! Implica-l! Pune-l sa aleaga intre doua culori, intreaba-l daca jucariile ar trebui sa stea in coltul acesta sau in celalalt, chiar daca nu are nici macar 4 ani. Va fi un proces de care isi va aminti cu drag mai tarziu.

Ia in considerare varsta copilului

Partea cea mai delicata la designul unei camere de copii este faptul ca trebuie sa ai in vedere atat nevoile lui, de acum, cat si nevoile pe care o sa le aiba in urmatorii 2- 4 ani.

Un toddler de 2-3 ani va avea alte nevoi fata de un prescolar sau un copil de 10 ani. De asta, si ideile de amenajare camera pentru tineret sunt atat de diferite! Dar asta poti lua in calcul mai tarziu.

Poti gandi modificari ale camerei odata la cativa ani, cand copilul trece intr-o noua etapa, sau poti gandi lucrurile pe un termen mai lung, care sa includa doua etape. Poti avea un pat care sa satisfaca nevoile copilului de cand e bebelus pana la varsta 6 - 7 ani, cand poti redecora camera si o poti adapta noilor nevoi: de ex, mai mult loc pentru studiu (un birou pe care sa-si faca temele), mai putin pentru joaca, poate o biblioteca mai incapatoare.

Ia in considerare mobilierul modular, care se schimba si “creste” odata cu copilul.

Organizeaza si planuieste spatiul

Organizeaza si planuieste spatiul

Unde avem zona de joaca si unde avem zona de depozitare? Cu raspunsurile de mai sus notate si un mic inventar de corpuri de mobilier, pasul urmator este delimitarea principalelor zone ale camerei.

O camera de copii ar trebui sa aiba urmatoarele arii:

  • Zona de odihna
  • Zona de depozitare
  • Zona de joaca
  • Zona de studiu - daca copilul are mai mult de 6 ani

De ce e necesara o astfel de impartire? Te va ajuta pe tine, sa stii ce fel de mobilier pui unde, si il va ajuta pe ea/el, care va invata sa delimiteze lucrurile, si sa creasca responsabil - “Acum ne jucam, aici, si apoi ne strangem jucariile si le punem aici”.

Acum e momentul sa desenezi!

Acum e momentul sa desenezi!

De obicei, incepem cu amplasarea patului si delimitarea zonei de odihna - care poate avea si o noptiera, o lampa de veghe, etc.

Apoi creioneaza zona de depozitare - cate dulapioare/cutii sunt in inventar? Sunt indeajuns?

Zona de joaca poate fi un spatiu mare, central - delimitat de un covor haios (cu piste de masini, de exemplu) si calduros, sau poate fi chiar o zona in care peretele sa fie personajul principal, in calitate de tabla de colorat. Apopo de tabla de colorat, creeaza accente de culoare in apartamentul tau folosindu-te de culoarea anului 2022

Dar zona de studiu? De unde vine lumina naturala si unde ar fi cel mai indicat sa pui un birou sau o masuta?

Dupa ce ai schitat toate elementele in cadrul camerei, imagineaza-ti care ar fi senzatia pe care ai avea-o in camera: te-ai putea misca cu lejeritate? Dar copilul tau,  s-ar simti bine aici? I-ar fi usor sa se miste si sa ajunga la lucrurile lui?

Un alt lucru pe care il poti face e sa masori fiecare mobilier pe care il ai in acest moment si sa marchezi, pe podea, cu banda de hartie, spatiul pe care il ocupa. O sa te ajute sa faci ajustarile necesare.

Eficientizeaza spatiul

Eficientizeaza spatiul

Mergi pe principiul “mai putin” inseamna “mai mult” si evita sa aglomerezi camera cu mobilier. Pe masura ce copilul creste, poti inlocui anumite elemente: ceva “iese” si ceva “intra”, dar pastreaza raportul acesta de 1:1. 

Este tentant sa creezi o camera tematica, mai ales daca stii ce anume ii place in acest moment. Dar poate ca peste un an ii va placea altceva. Gandeste, in schimb, niste mici accente: cearceafuri cu personajul care ii place, un mural (poate fi sticker), un covor. Toate acestea pot fi inlocuite usor.

Lumina sau lumini? Iluminatul in camera copiilor trebuie apreciat la adevarata lui valoare si gandit dincolo de functionalitate.

Spoturile dau o anumita caldura camerei, o lustra cu abajur creeaza o zona de focus sub ea, iar lumina functionala amplasata in vecinatatea patului incurajeaza lectura.

Si, nu in ultimul rand, instalatiile de lumini tip sfoara creeaza o atmosfera de basm si ofera acea siguranta de care au nevoie copiii carora le e frica de intuneric. 

Idei pentru camera copilului

Ti-am oferit deja niste principii pe care poti baza amenajarea camerei copiilor. Acum iti vom prezenta pe scurt si cateva idei populare de amenajare si de design pentru camera copiilor! 

Amenajare camera mica pentru copii

Amenajare camera mica pentru copii

Inca din faza de proiect noi ne-am gandit la apartamente cat mai spatioase, asta pentru ca fiecare membru al familiei sa se bucure de confortul binemeritat. Desigur, exista si situatii in care trebuie sa te descurci si cu o camera mai mica pentru copilul tau. 

Principiile de amenajare nu vor fi foarte stricte, dar trebuie sa acorzi mai mare atentie mobilierului, dar si cromaticii. Pentru a da impresia de mai mult spatiu, mizeaza pe o iluminare cat mai buna. La randul sau, mobilierul va fi deschis la culoare si cat mai usor de utilizat, de preferat cu cat mai multe spatii de depozitare. 

Amenajare camera fete

Amenajare camera fete

Poate ca suna ca un stereotip, dar camera pentru fete trebuie sa contina si ceva roz. Asta pentru ca, cel putin la varste fragede, fetele sunt pasionate de povesti si basme cu printese si vor fi foarte multumite daca acest mediu imaginar poate fi transpus in viata de zi cu zi. 

Asadar mizeaza pe culori deschise, pastelate, de exemplu roz, bej si alb, iar texturile pot fi usor vintage. Nu lua totusi decizii care nu pot fi modificate cat de curand. Poate ca cea mica va dori sa-si lase propria amprenta asupra camerei in cativa ani. 

Amenajare camera baieti

Amenajare camera baieti

Camera copiilor baieti va fi putin diferita de cea pentru fete, iar aici poti introduce culori ceva mai indraznete. Nu uita de jucarii sau de alte obiecte legate de hobby-urile sale. La fel ca in cazul fetelor, exista o culoare traditionala si aceasta este albastrul, dar nu trebuie sa abuzezi de ea. In schimb, o poti combina cu nuante de galben, portocaliu sau verde, pentru un design ceva mai vesel. 

Pe langa decoratiunile cu tematica sportiva, daca te uiti la camerele pentru baieti moderne, vei descoperi si tipuri de mobila speciala, de pilda cele care incorporeaza patul si dulapul sau alte spatii de depozitare. 

Amenajare camera frati

Amenajare camera frati

Indiferent de varsta sau de sexul fratilor, amenajarea trebuie sa le transmita faptul ca fiecare dintre ei se poate bucura de un spatiu distinct. De preferat ar fi ca diferenta de varsta sa nu fie foarte mare. 

Cel mai folosit obiect in procesul de delimitare a spatiului va fi chiar patul, dar si obiectele din jurul sau: noptiera, dulapul, masuta. Alege lenjeriile de pat si/sau accesoriile in functie de preferintele fiecarui copil in parte. Ai grija totusi sa pastrezi o armonie cromatica. In acest caz poti folosi cu succes o amenajare de tip oglinda. 

Daca in camera vor trai mai mult de doi copii, mizeaza cu incredere pe varianta paturilor suprapuse. 

Programeaza-te la o vizita in showroom

Programeaza-te la o vizita in showroom

 

Indiferent ce decizii iei legate de designul camerei copilului, noi te asteptam in showroom-ul nostru din Strada Rocilor nr 12 -16. Avem 2 apartamente de 2 camere construite la scara 1:1 si poti masura chiar tu cat de spatioase sunt camerele.

Vizionarile pot fi facute aievea, la fata locului, sau online, prin intermediul WhatsApp. Programarile se fac completand un scurt formular, aici.