Cere Ofertă

Mituri și panică artificială în piața imobiliară. Ce soluții avem la îndemână pentru o tranzacție avantajoasă

Efectele pandemiei, războiul de lungă durată de la graniță și scumpirile accelerate pe toate palierele din ultima perioadă conturează un final de 2022 marcat de incertitudini. Tema inflației pe cât este de actuală, pe atât este de neclară pentru publicul larg și, în același timp, generează un sentiment de panică artificială cauzat de neadevăurile propagate în spațiul public. În definitiv, care este impactul pe care îl are inflația asupra fiecăruia dintre noi? Cât influențează inflația actuală posibiliatea achiziției unei locuințe?

Creșterea inflației este o problemă cu care se confruntă toată Europa, nu doar țara noastră. Acest indice este influențat direct de scumpirea energiei și influențează prețurile pe toate palierele. Așadar, creșterea generalizată de prețuri influențează inclusiv creșterile dobânzilor din oferta băncilor pentru creditele ipotecare.  Vestea bună este că dobânzile pentru credite nu înregistrează creșteri echivalente cu valoarea inflației, care a atins un prag de 15%. În plus, există și alte metode care să-i ajute pe cei care-și doresc achiziționarea unei locuințe să facă o tranzacție avantajoasă, inclusiv în acest context.

Cât au crescut dobânzile la credite în realitate?

“Era dobânzilor foarte mici s-a terminat”, declara într-un interviu recent purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale a României. El adauga că în ciuda creșterilor inevitabile de dobânzi, nu sunt așteptate probleme semnificative pe piața creditelor. Cât de accesibile rămân creditele pentru locuințe pentru români?

“Dobânda de referință este în acest moment – noiembrie 2022 - 6,25%. Pe piața creditelor observăm o creștere pentru dobânda fixă cu 2 puncte procentuale față de luna martie. Cu alte cuvinte, un român plătește acum, în cazul dobânzilor fixe, o rată de 2.325 lei față de 1.878 lei pentru un credit in valoare de 350.000 RON pe o perioadă de 30 ani. Recomandarea mea este ca cei interesați să se îndrepte spre credite cu dobândă fixă, fie ca vorbim de credite în RON, fie ca vorbim de credite în EURO”, explică Dana Lixandru, expert în creditare și Managing Partner Kingstone Management.

Recomandări ale experților pentru accesarea unui credit

Dacă actualul climatul îi obligă pe români să fie mai precauți cu cheltuielile lor, asta nu înseamnă că nu este recomandat să investească într-o locuință. Nivelul chiriilor, în București și în alte orașe mari din țară, este în creștere. Atfel, este mai avantajoasă achitarea unei rate lunare pentru propria locuință decât plata unei chirii. În același timp, investițiile în imobiliare rămân o bună alegere tocmai pentru că valoarea lor crește anual.

“Un broker autorizat și cu experiență poate fi cea mai bună soluție pentru un client interesat de accesarea unui credit pentru o locuință. Acesta nu doar că poate recomanda cea mai potrivită ofertă din portofoliul său, dar poate sprijini și accesarea unui credit pentru toate tipurile de venit cunoscute, de la contract de mandat, chirii și dividende, până la venituri din străinătate. Colaborarea cu un specialist vine cu multe beneficii, mai ales că acesta nu percepe comision din partea clientului”, explică Dana Lixandru. 

Astfel de servicii de consultanță financiară oferă și unele ansambluri imobiliare, așa cum este cazul Aqua City. 

“Achiziția unui apartament în complexul rezidențial Aqua City vine la pachet cu consiliere gratuită pe tot parcursul procesului, de la alegerea unuia dintre cele aproape 2000 de apartamente și până la selectarea celei mai bune opțiuni de finanțare. Am ales oferirea acestui serviciu suplimentar tocmai pentru că am identificat din experiența de lucru cu clienții nevoia lor de informare și ghidare în accesarea unui credit care să se potrivească cu posibilitățile lor”, a declarat Adrian Rus, expert imobiliar și broker/owner RE/MAX Action.

Nu în ultimul rând, există întodeauna opțiunea refinanțării, acest proces ajutându-i pe cei care au un credit să-și securizeze, reducă plățile lunare sau ratele dobânzilor în funcţie de condiţiile pieţei. Refinanțările pot fi făcute în orice moment, inclusiv pentru cei care au accesat un credit tip Noua Casă, iar comisionul de rambursare e 0. Pentru a eficientiza cât mai mult costurile cu un credit, este important ca fiecare client să urmărească permanent ce se întâmplă în piață. Perioada de derulare a unui credit ipotecar este în medie 20 ani, deci cu siguranță în decursul acestor ani vor fi fluctuații financiare în viața fiecăruia, crize economice, etc.  Cel mai important este să știm care sunt opțiunile și soluțiile pe care le avem la dispoziție în momentul în care traversăm o perioadă dificilă.

Așadar, ce-i de făcut?

În concluzie, piața imobiliară suferă anumite transformări în această perioadă, provocate de un cumul de cauze. Dacă unele dintre acestea sunt fenomene cuantificabile, precum creșterea accelerată a prețurilor la materii prime sau dificultatea obținerii autorizațiilor de construire, altele sunt induse artificial.  “Imposibilitatea” finanțării sau așteptarea continuă pentru “căderea pieței” sunt clișee aruncate în spațiul public fără o acoperire reală, care se bazează mai degrabă pe mituri decât pe cifre. Acestea creează nesiguranță în rândul cumpărătorilor, iar în economie și afaceri panica e cel mai mare adversar al bunăstării. Soluția e simplă: indiferent de zvonuri, apelați la un profesionist, precum un consultant în creditare. Așteptarea vă poate costa scump, ba chiar vă poate priva de un deal bun sau de casa visurilor voastre.