Cere Ofertă

Este un moment bun pentru achizitia unei locuinte?

A doua jumatate a anului 2022 a pus in umbra crizele globale cu care ne confruntam – pandemia, razboiul din Ucraina - aducand noi motive de ingrijorare pentru romani: inflatia de doua cifre, cresterile consistende de preturi pe toate sectoarele de produse si servicii, cresterea dobanzilor bancare. Toti acesti factori au influentat semnificativ si piata imobiliara, cele mai multe persoane care planificau sa isi cumpere o locuinta noua amanand decizia, in speranta unor scaderi de preturi.

Scad preturile la locuinte?

Scaderile de preturi nu au venit. Mai mult, conform studiului realizat de imobiliare.ro pe piata imobiliara din Romania, preturile la apartamentele noi s-au majorat cu 2.8% in primul trimestru din 2023, comparativ cu trimestrul I 2022.

Este foarte putin probabila o scadere a preturilor in conditiile in care multi dezvoltatori nu mai construiesc, iar in Bucuresti s-au dat foarte putine autorizatii de construire in ultimii ani. 

Pretul chiriilor a crescut consistent in 2022

Pe fondul dificultatii in contractarea unui credit bancar, romanii s-au indreptat catre locuintele cu chirie. Acest lucru a dus la marirea considerabila a sumelor cerute de proprietari pentru inchirierea apartamentelor. Conform imobiliare.ro, in Bucuresti, suma medie solicitata pentru inchirierea unei garsoniere a ajuns la 300 EUR, cu 9.2% mai mult decat in 2021. Chiria pentru un apartament de 2 camere a ajuns la o medie de 450 de euro pe lună, cu 6.7% peste valoarea anului precedent. 

Se pune astfel problema daca, nu cumva, achizitia unui apartament cu credit bancar este totusi mai avantajoasa decat inchirierea.

Semne bune pentru cei care doresc sa achizitioneze o locuinta cu credit bancar

Luna mai 2023 a venit cu vesti bune pe piata de creditare. Cel putin 2 banci au pus la dispozitie clientilor conditii de finantare sau refinantare a creditelor cu dobanda fixa de 5.9% pe 3-5 ani.

Am facut o simulare a valorii ratelor bancare pentru un apartament cu doua camere intr-un ansamblu modern, cu numeroase facilitati, cum este si Aqua City, cu pretul de vanzare de 100.000 EUR. La un avans de 15% din pretul apartamentului, valoarea creditului va fi de 85.000 EUR. La o dobanda anuala de 5.9% si o perioada de creditare de 30 de ani, valoarea ratei lunare ajunge la 2.498 lei.

Apartamentele de 2 camere se inchiriaza in Aqua City cu 500-550 de EUR/luna, adica o valoare similara cu cea a unei rate bancare. Avantajul achizitiei este insa ca va alegeti cu o proprietate in care puteti locui mai departe, lasa mostenire sau inchiria si genera un venit lunar pasiv.

Estimarile Bancii Centrale Europene de reducere a inflatiei pe toate pietele europene este si ea o veste buna pentru cei care planifica investitii in viitorul apropiat.

 

Revenind la intrebarea initiala: “Este un moment bun pentru achizitia unei locuinte?”, raspunsul specialistilor in finantare este afirmativ. Mai mult, pus in perspectiva, un credit bancar pe 30 de ani va trebui sa fata mai multor perioade de recesiune si provocari. Totul este sa fiti atenti la oportunitatile existente in piata si sa adaptati conditiile creditului la cea mai buna solutie existenta in piata. Refinantarea este una dintre ele!

Acest material se adreseaza mai ales acelor clienti care au cumparat sau doresc sa cumpere un apartament si vor sa afle mai multe despre optiunile de finantare.

Daca planificati sa va cumparati o locuinta si aveti nevoie de sfatul specilistilor privind cele mai bune conditii de finantare in prezent, va invitam sa programati o vizionare in pagina de contact!